2014 - ett jubileumsår

ESCsweden/sverige har nämnt det tidigare men upprepar det gärna igen. För svenskt vidkommande är det nya året ett riktigt jubileumsår.

40 år sedan första segern
Den 9 februari har det gått exakt 40 år sedan ABBA:s överväldigande vinst i Melodifestivalen, som då hölls i SVT:s Studio 1 i Stockholm. Två månader senare, den 6 april i Brighton Dome i Storbritannien, är segern i Eurovision Song Contest ett faktum. 1974 är året då Sverige vinner ESC för första gången. Waterloo fick höjdarpoäng av främst Schweiz, Finland och Nederländerna. Ytterligare 8 länders jurygrupper tog också till sig låten men för Storbritannien, Grekland, Monaco, Belgien och Italien gick den helt förbi - inte en enda pinne! I alla fall så innebar bidraget ABBA:s stora internationella genombrott.

30 år sedan Herreys
Den 5 maj har det gått 30 år sedan Sveriges andra seger kom i Eurovision i Theatre Municipal i Luxemburg, dessutom precis tio år efter den första victorian i tävlingen. Det blev poäng från samtliga 18 länder minsann och i Danmark låg Diggi-Loo Diggi-Ley länge på hitlistorna. Två månader tidigare hade de tre guldskorsförsedda bröderna Herrey tagit hem en relativt knapp seger i Melodifestivalen, den gick 1984 av stapeln 25 februari i Lisebergshallen i Göteborg.

15 år sedan triumfen i Jerusalem
En varm kväll sent i maj 1999 kunde Sverige räkna in sin fjärde ESC-vinst. Den typiska svenska schlagerlåten Take Me To Your Heaven kammade överraskande hem den ena tolvan efter den andra. Det såg Storbritannien, Malta, Norge, Bosnien och Estland till. Alla utom Kroatien belönade Charlotte Nilsson 29 maj i International Convention Centre i den israeliska huvudstaden. 27 februari hade hon vunnit Melodifestivalen ganska lätt, i Victoriahallen i Älvsjö i Stockholm hette bidraget Tusen Och En Natt.

Tre jubiléer
Eller är det kanske till och med fyra? Ja, om vi räknar in att det i maj gått 1 år sedan Sverige arrangerade Eurovision i Malmö. Hur som helst finns det en del att uppmärksamma under 2014. Mer fakta och statistik hittar du på vår sida Sverige i ESC.

   

Kommentarer