Kan bli rekordmånga nästa år

Det kan bli rekordmånga deltagare i ESC 2015. Då fyller tävlingen 60 år och många av de som stannar hemma i år har meddelat EBU att de med tanke på jubiléet tänker återvända.

I år har ju Cypern, Kroatien, Serbien och Bulgarien dragit sig ur tävlingen medan Slovenien fortfarande tvekar. Bosnien och Turkiet försvann redan 2013. Slovakien, Tjeckien, Andorra och Monaco hör till dem som nu stått över flera år i rad. Flera av dessa länders tv-bolag har alltså till EBU uttryckt en vilja att vara med i Eurovision nästa år. Blir det så kan antalet deltagare komma att överstiga de 43 som var med i såväl Belgrad 2008 som Düsseldorf 2011. Det är nämligen flest hittills.

När ESC fyllde 50 år 2005 steg antalet länder från 36 till 39, Ungern gjorde comeback medan Bulgarien och Moldavien var med för första gången. Året före det senaste jubiléet 2005 hade Monaco återvänt efter 25 års frånvaro, får man önska borde det vara Luxemburgs tur 2015 - då har det gått 22 år sedan furstendömet senast var med i de här sammanhangen.

Kommentarer