FRANS VANN!

Sveriges ESC-bidrag Med 156 poäng vann 17-årige Frans Jeppsson-Wall Melodifestivalen 2016.

Någon överlägsen seger blev det inte, det var 24 poängs marginal till andraplacerade Human med Oscar Zia. Det kan jämföras med de 150 poäng som Måns Zelmerlöw hade till godo mot Jon Henrik Fjällgren förra året.

Den här gången blev poängfördelningen mer spridd vilket framförallt den internationella juryn såg till. Efter att de hade sagt sitt var Oscar Zia i ledning med en enda poäng mot Frans, 89 respektive 88. När det sedan var svenska folkets tur hade de Frans som etta, Wiktoria som tvåa och Oscar som trea.

Att förhandsfavoriten Frans skulle vara tv-tittarnas favorit var väntat, lite mer överraskande att han fick tolvor från hela fyra länder - nämligen Bosnien, Cypern, Estland och Frankrike. Det blev även en tia från Holland och Italien samt något lägre poäng från ytterligare tre nationer. Kan tala för att det kommer gå hyfsat bra i ESC. Dock ska vi påpeka att Frans blev nollad och helt utan poäng i såväl Vitryssland som Australien, något som får en och annan varningsklocka att ringa - men, men.

Slutresultat - Topp 12
  1. If I Were Sorry - Frans 156 poäng
  2. Human - Oscar Zia 132 p
  3. Don't Worry - Ace Wilder 118 p
  4. Save Me - Wiktoria 114 p
  5. Constellation Prize - Robin Bengtsson 83 p
  6. Youniverse - Molly Sandén 76 p
  7. My Heart Wants Me Dead - Lisa Ajax 56 p
  8. Håll Om Mig Hårt - Panetoz 53 p
  9. Kizunguzungu - SaRaha 47 p
10. Put Your Love On Me - Boris René 41 p
11. We Are Your Tomorrow - David Lindgren 39 p
12. Bada Nakna - Samir & Viktor 31 p

Hela 12,5 miljoner röster registrerades vilket är ett sådant mastodontrekord att det är löjligt. Självklart är det mobil-appen och gratisrösterna därifrån som förklarar denna enorma mängd röster, via den går det ju också att rösta på samma låt upp till fem gånger utan kostnad.

Summerar vi tävlingsresultatet från finalen i Friends Arena går det bara att säga en sak - vilket fantastiskt genombrott för denna 17-årige gymnasieelev från Ystad! Eller snarare, vilken uppföljning på hans tio år gamla hit Who's da Man - hyllningslåten till Zlatan som Frans gjorde som 7-åring.

Han blir Sveriges yngste tävlande i Eurovision sedan Carola 1983. Låtskrivarna till If I Were Sorry är förutom Frans själv Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson.


Kommentarer

 1. Första låten som vinner, på 5 år, som inte enbart har ett ord i titeln ;)
  (Popular, Euphoria, You, Undo, Heroes, If I were Sorry) :)

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, till och med första gången på hela 6 år (2010 = "This is my life")

   ;-)

   Radera
  2. Tänkte exakt samma sak, trenden är ÄNTLIGEN BRUTEN! Det är också andra killen på raken som vinner! Annars har det varit tjej-kille-tjej-kille-tjej-kille som vunnit år från år.

   Radera
  3. Men rekordet är nog när det var fyra killar på raken.

   1978 Björn SKifs
   1979 Ted Gärdestad
   1980 Tomas Ledin
   1981 Björn Skifs - igen :-)

   Radera
  4. Kom att tänka på att det var fem år i rad, 1977 var det ju killgruppen Forbes - men tänkte här närmast på soloartister. Rekord i alla fall!

   Radera
 2. Extra kul och stort Grattis för Michael Saxell, som kom tvåa 1994 med Gladys del Pilars "Det vackraste jag vet". Snacka om att ta revansch, 22 ÅR SENARE!!!

  SvaraRadera
 3. Grattis Frans Osifoh Jeppsson Wall! Du krossade allt motstånd!

  /frederik

  SvaraRadera
 4. Jag vet att det här är ytterst tidigt att säga. Men Eurovision har lagt upp Frans låt på deras YouTube-kanal och den har redan hunnit få fler dislkes än likes (561 respektive 291)

  Jag tror också att det kommer gå sådär för Frans i Eurovision.
  Jag hade hoppats på Wiktoria eller Oscar.

  Men, men man får ändå hoppas på det bästa :)

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger är det ännu för tidigt att dra några slutsatser. Det kan ju vara en del av dem som röstade på någon av de andra 11 låtarna som har gjort tummen ner, sådär besvikna bara två timmar senare...

   Vi får nog vänta ett tag för att få mer pålitliga siffror på YouTube.

   Radera
 5. Alla säger att Frans är den yngsta sen Carola 1983. Men faktum är att, om man ska vara riktigt petig, Louie Herrey var också bara 17 år när han och de övriga bröderna vann med "Diggi-Loo, Diggi-Ley" 1984! Så tekniskt sätt är det sedan Herreys som Sverige representeras av en yngling men dock sedan Carola som det är en ung soloartist.

  Nu passar jag på att ställa en helt annan fråga; när ska Sverige representeras av en grupp igen?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där var du petig (grupp och soloartist), men visst du har rätt i din analys.

   Fame var ju fler än 1 men kan knappast räknas som grupp utan duo. Vi får gå tillbaka till 2002 för att hitta senaste gruppen (Afro-Dite), å andra sidan var det ju en grupp året innan (Friends 2001). Antar att det inte funnits någon grupp som folk gillat sedan början av 2000-talet därav alla soloartister som dominerat den dess.

   Radera
  2. Ni missade The Ark (2007) :)

   Radera
  3. Ha ha...18:e plats, inte undra på att man vill glömma :-)

   Radera
  4. Haha! :) Ja, det finns några år runt den tiden, man helst vill förtränga ;)

   Radera
 6. deppressionen började med Martin Stenmark och Las Vegas, 19e kom han sedan gick det utför ganska många år om man inte räknar med Carola. Vill inte ha den tiden tillbaks om man säger. MEn det är klart, man kan inte ligga på topp jämnt!! Jag tror Frans kommer bättre än Robin gjorde i Malmö men sämre än Sanna och Måns, resten får ni räkna ut själva!!

  /frederik

  SvaraRadera

Skicka en kommentar