En röstningsthriller som håller

I senaste tillbakablicken togs vi 32 år bakåt i tiden då värsta dramatiken utspelade sig.

In i det sista hade både Storbritannien och Schweiz chans att vinna, övriga länder var dock avhängda. Inte förrän 21:a och sista juryn röstat var resultatet klart. En vid tiden okänd Céline Dion hade vunnit med bara en enda poäng mer än bidraget från Storbritannien. 32 år fick Schweiz vänta på sin andra seger. 

#EurovisionAgain handlade denna gången om ESC 1988, ett år då tävlingen gick i Dublin på Irland den 30 april.


Bidrag från 21 länder deltog och från svensk sida fanns det en del förhoppningar på Tommy Körberg och Stad i ljus. Tommy var dock förkyld och han fick kämpa med rösten under framträdandet. Låtskrivaren Py Bäckman hade fått hoppa in på genrepet kvällen före finalen så att Tommy kunde spara sin röst.

Om det hade effekt på jurygrupperna ska vi låta vara osagt. 52 poäng drog Stad i ljus in varav en norsk tolva och italiensk tia. Det räckte till en knappt ljummen 12:e plats som delades med Italien.

Exakt samma placering blev det när det röstades på nytt igår kväll. Schweiz behöll sin vinst och denna gången var ingen i närheten av dem. Turkiets bidrag Sufi (hey Ya Hey) med gruppen MFÖ gör den största upphämtningen, från plats 15 till 2.


Se fakta och resultat:  Eurovision Song Contest 1988 ➭

Kommentarer

  1. När juryn röstar sker det ju efter framträdandet av en av genrepet nuförtiden och har varit det under för olika tävlingar långt tillbaka exempelvis för eurovision 1994.
    Vet ni om Py bäckman sjöng under jurygenrepet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Py sjöng under fredagskvällens "dress rehearsal" medan Tommy var den juryn fick höra på lördagseftermiddagens genrep. Ja, de fick bara höra via ljudlänk och inte se 1988.

      Lördagseftermiddagen jurygenrep ska ha varit ännu mer problematiskt, Körberg fick flera så kallade tuppar i halsen vilket han i stort sett klarade sig från i lördagskvällens final. Men då var tyvärr juryns poäng redan satta.

      Radera
    2. Tillägg. Har sett uppträdandet av Py Bäckman på det genrepet på youtube.
      Om juryn röstade efter det framträdandet så förlorade Sverige säkert en massa poäng om Tommy Körberg hade sjungit istället.
      Dessutom så höll Py Bäckman ett papper i handen en lång stund som måste ha varit låttexten. Det ser inte så bra ut.

      Radera
    3. Menade att Sverige kan ha förlorat en massa poäng när Py Bäckman sjöng istället för Tommy Körberg.

      Radera

Skicka en kommentar