En kväll med 2008-tema

#EurovisionAgain bjöd denna gången på en 12-årig återblick.

Med en sådan up-to-date och modern låt som Hero skulle nog Sverige ligger bra till. Det var odds och omröstningar överens om.

Döm av mångas förvåning när det gick i stort sett tvärtom. Detta var en tid när ingen jury användes utan det var enbart upp till tittarna att avgöra - åtminstone i finalen. Men med liknande låtar och framträdanden från Ukrainas Ani Lorak och Armeniens Sirusho tvingades Charlotte Perrelli ner i spagat. 18:e plats blev det.

Att det inte skulle gå så bra i finalen förstod man efter att senare ha sett resultatet från semifinal 2. Där gav tittarna Sverige 12:e plats och egentligen ingen plats i finalen. Räddningen blev jurygrupperna vilket snuvade Makedonien på avancemang.

För svensk del var detta rena turen eftersom tittarna och juryn var överens om vilka tio som skulle till final från semi 1.

I tävlingen från Serbiens huvudstad Belgrad vann Ryssland för första gången tack vare Dima Bilan och Believe. Detta var första året med två semifinaler och det gäller som bekant än idag. Vid samma tillfälle slogs nytt deltagarrekord 43, ännu oöverträffat tolv år senare även om lika många fanns på plats 2011 och 2018.


Nu har åren gått och man undrar vad folk tycker om låtarna i dagens läge. Omröstningen på #EurovisionAgain visar på ett rejält lyft för Charlotte, från 18:e till 5:e plats. Upp också för Island och Finland. Vinnaren är inte densamma. Ukraina tar över segerpokalen från Ryssland som sjunker långt ner till plats 9.



Kommentarer