ESC:s värdland portar svenskar och danskar

När Nederländerna i mitten av juni öppnar för turister igen är svenskar, danskar och britter inte välkomna.

Precis som så många andra länder börjar Nederländerna också att lätta på de restriktioner som infördes på grund av Coronapandemin. Snart kan holländare åka ut i Europa och ta emot turister i sitt eget land, men det finns flera undantag.

Smittspridningen ser olika ut i Europa, och så som situationen är i Sverige, Danmark, Storbritannien, Serbien, Nordmakedonien, Albanien, Moldavien, Ukraina, Vitryssland och Ryssland får invånare från de länderna inte åka in i Nederländerna när gränserna öppnar igen.

Den holländske premiärministern Mark Rutte sa till tv-bolaget NOS på onsdagen;

" Vi vill inte ha dem här för tillfället. Kommer de hit ändå måste de sättas i karantän i två veckor."

Det är dock inte bara stopp åt ena hållet. Holländarna får nämligen inte åka vart de vill på semester i sommar. Sverige och Storbritannien är bland länderna på den förbjudna listan att besöka med anledning av virusets spridning.

Till de länder som är markerade i ljusare gult på kartan får holländarna åka. Medborgarna i Belgien, Luxemburg, Tyskland, Tjeckien, Italien, Portugal med flera är också välkomna in i Nederländerna. De gråmarkerade områdena, som Norge och Finland, har regeringen i Haag inte beslutat om ännu.

Vi hade nog inte brytt oss om detta i någon större omfattning om det nu inte råkade gälla just Nederländerna, värdnationen för kommande Eurovision. Man får väl hoppas och tro att svenskar och andra tillåts inresa och utresa i god tid före tävlingarna i Rotterdam i maj 2021.

(OBS! Utlandsresor rekommenderas för närvarande inte för svenskar alls, inte heller till Nederländerna.)

Kommentarer