Sveriges smittspridning inte bra för Mello

Medan det vänder i många länder går det tyvärr åt motsatt håll här hemma.

Med nästan 3 000 nya smittade under midsommarhelgen och dödstal som överstiger de flesta andra länders sett till befolkning. Det kan leda till negativa konsekvenser för kommande Melodifestival.

Testningen har kommit igång i Sverige vilket förklarar att så många insjuknar. Men detta innebär att redan höga smitto- och dödstal ökas ytterligare. Det ihop med betydligt färre restriktioner än andra länder har resulterat i en mer utdragen smittspridning i Sverige. Det tar helt enkelt längre tid att trycka tillbaka covid-19.

Istället för total nedstängning har vi enbart haft ett fåtal förbud såsom besöksförbud på äldreboenden och förbudet mot folksamlingar på fler än 50 personer. Det sistnämnda riskerar förlängas eftersom smittspridningen är så stor. Effekterna lär inte vänta på sig.

Radions "P4 Nästa" där en plats i Melodifestivalen står på spel brukar äga rum inför publik i Linköping Konsert & Kongress. Årets final som är inbokad till 12 september kan nog inte genomföras där med tanke på max 50 personer.

Om läget inte förbättras på ett tydligare sätt än vad som hittills varit fallet misstänker vi att SVT jobbar på en plan B. I värsta fall betyder det Mello utan turné i olika städers storslagna arenor eller hockeylador. Mycket möjligt att folksamlingar på 50 kan utökas till 500 eller 1 000 i höst och vinter, men det är ändå inte tillräckligt för att kunna fullfölja en festival som den sett ut i snart 20 år. 

Senast kända siffror gällande antalet coronasmittade under endast ett dygn enligt Worldometers.info ➭

SVERIGE +1 481
NORGE +13
DANMARK +47
FINLAND +14
TYSKLAND +138
STORBRITANNIEN +1 346
FRANKRIKE +467
NEDERLÄNDERNA +107
BELGIEN +128
ITALIEN +331
SPANIEN +585
POLEN +314
UKRAINA +829
RYSSLAND +7 790

Kommentarer

  1. Varför ändrar inte Sverige när det går fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berättigad fråga, men vi har inget bra svar på den.
      Det är upp till myndigheterna och regeringen att bestämma.

      Radera
  2. prestige?

    /frederik

    SvaraRadera
  3. Kim Thomassen. Jeg tror desværre ikke på SVT kan igennemført MF 2021 i den nuværende udgave som man har gjort siden 2002. Sverige har usædvanlig mange smittet, døde, desuden har den svenske regering valgt en vej vedrørende corona, som jeg er dybt uenig i. Jeg bor selv i den nordlige del af Danmark, som næsten har været fri for coronavirus, 436 beskræftet tilfælde ud af befolkning ca 680000 indtil for 14 dage nu har været epicenter for smittet af corona i DK som har spredt sig i hele Hjørring Kommune antallet er næsten steg med 200 % tre skoler, et lægehus i Hirtshals, en minkfarm, og en hund, er smittet, og hustruen gøre rent på det plejehjem i Sindal som er epicenter for smitten. Desuden er spredt sig til en minkfarm i Frederikshavn Kommune samt et par skoler. I weekenden er der beskæftet 136 nye tilfælde ud af 36644 test. ialt er der testet over 765000 i Danmark, Nordjylland, 71000. Hjørring 12653. idag i DK 54 nye tilfælde. Desværre tror jeg vi kommer til at se flere lokale udbrud i DK og Sverige Tyskland, mf. fremover.

    Desværre tror jeg DR ikke på kommer til at afholde Dansk Melodi Grand Prix 2021 som man plejer med flere tusind tilskuere selvom det nu er tilladt med 500 tilskuere i den danske superliga samt 1 division. Men jeg håber jeg tager fejl. desuden tvivler meget på om Holland kommer til afholde ESC 2021, med mindre der på det tidspunkt er en vaccine.

    Kilde DR, TV2Nord, Nordjyske.dk, sst.dk, (sundhedstyrelsen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra om utvecklingen i Danmarks norra delar. Här i Göteborg, Sveriges näst största stad med en befolkning på 700 000, har vi ju alltid haft mycket med Nordjylland att göra och speciellt Frederikshavn, Skagen och Ålborg. Men nu går färjorna tomma eftersom svenskar inte får gå i land i Danmark.

      Sveriges strategi tyckte nog många var bra i början av coronan, men ju längre tiden gått med ökade smitto- och dödstal har kritiken vuxit. Känslan är att ju längre bort från Stockholm desto större skepticism. En känsla av att myndigheter inte har kontroll och en regering som inte har kraft att gripa in och styra upp med hela handen, har infunnit sig hon en del men inte alla. Det beror nog på var man bor i detta avlånga land med i jämförelse med Danmark, stora avstånd geografiskt.

      Mello på något sätt måste vi hoppas på. Kanske från tv-studio i mindre format? Förr i tiden var det inget ovanligt med Melodifestival i studio. Likadant för DMGP. Men det finns en ljusning i värdslandet Holland.

      Vi kommer med ett inlägg om det " om lidt"

      Radera

Skicka en kommentar