Vill snabba på omröstningen

Omröstningen i ESC-finalen tar för lång tid. SVT ska försöka få till en förändring nästa år.

Flera försök har gjorts för att förkorta röstningen, trots det tar den alltid en timme och ibland mer än så. Nu vill SVT gör den snabbare och samtidigt öka spänningen.

"Röstningen har en tendens att dra ut på tiden och bara sippra ut på slutet. Där har vi lite idéer på hur vi kan göra ett mer spännande och stringent slut", säger Martin Österdahl, producent vid SVT, till Aftonbladet. Vad förändringarna består av sägs det inget om, de förslag som finns ska först presenteras för EBU och därefter godkännas.

Att helt stänga ute semifinal.länderna från röstningen och enbart låta finalisterna avge poäng lär inte vara aktuellt. Även om det sparar tid går det emot EBU:s principer om gemenskap och gränsöverskridande. En möjlighet kanske vore att slopa semifinalisternas röstavlämnare och istället låta tekniken fördela poängen på resultattavlan. Finalländerna skulle dock fortsätta med personliga poängförmedlare.

Alternativen är många, vi får se om SVT:s försök till nyordning får klartecken. ESC-finalen i Wien senast höll på i hela fyra timmar, så något behöver säkert göras.

Kommentarer

 1. Röstningen borde snarare förlängas än att den ska förkortas. Poängförmedlarna presenterar bara de främsta länderna 8-10 och 12 poängen medan resten kommer fort upp på en skärm.

  SvaraRadera
 2. Röstningen är ju den bästa biten! Hade gärna fått vara två timmar lång för mig!!!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det ska fortsätta vara som det är just nu.

  SvaraRadera
 4. håller med. röstningen är det som gör ESC. Rör den inte! /frederik

  SvaraRadera
 5. Röstningen skall ju vara långsam för det är ju den som är mest spännande efter låtarna! Kortar man ner den kommer finalen kännas som ett vanligt, tråkigt TV-program och känslan blir inte densamma!
  Däremot borde de fokusera på att fixa mottagningen så det där "akward" tystnaden inte upprepas när t.ex. Bosnien skall dela ut sina poäng. Snälla SVT, rör inte röstningen!!!

  SvaraRadera
 6. Jag håller med föregående kommentarer, jag tycker att röstning är bra som den är, om man kortar ner röstningen, så tycker jag att spänningen försvinner. Så jag tycker också att röstningen ska behållas som den är! :) // Rice

  SvaraRadera

Skicka en kommentar