Sverige vinner ändå

Trots fler ESC-vinster slår Sverige ändå Irland.

Vi kör vidare på fotbolls-temat och konstaterar att det största hotet i ESC-sammanhang, Irland, trots allt får se sig besegrad av just - Sverige!

Varken Italien eller Belgien är med i matchen.

Även om Irland vunnit Eurovision flest av alla så ligger de ändå under mot Sverige. Fram till 2015 är ställningen 27-20 i svensk favör.

Bägge länder har mött varandra i ESC från och till sedan 1965, 27 gånger har svenska bidrag hamnat före irländska diton i resultatlistan medan det omvända inträffat vid 20 tillfällen. Det är främst under 2000-talet som Sverige dragit ifrån, så sent som 2006 var ställningen oavgjord 19-19.

De två andra länderna i grupp E i fotbolls-EM, Italien och Belgien, redovisar vi inte statistiken för. Sverige slår bägge dessa länder stort i ESC och detsamma gör Irland. Mer om sommarens Europamästerskap i vår artikel Sveriges EM-motståndare.

Kolla gärna in vår sida Fakta för placeringar och historik land för land i ESC.  Det är lite kul att vi hamnat i en grupp med anor i Eurovision och som varit med i många år, Italien och Belgien sedan 1956, Sverige sedan 1958 och Irland vars debut skedde 1965.

Kommentarer