Norden

DANMARK   Higher Ground 𑁋 Rasmussen (9:e plats i ESC)


Dansk Melodi Grand Prix
Hölls 10 februari i Gigantium Arena i Ålborg. Tio bidrag varav tre gick till en avgörande superfinal. TV-tittarna och jury röstade och med 50 procent vann Higher Ground med 32-årige Jonas Rasmussen.

Låten har fått text och musik av svenskarna Niclas Arn och Gustav Eurén, de har tillsammans haft med bidrag i Melodifestivalen.


Danmark deltar i ESC:s semifinal 2 torsdagen den 10 maj. Möter där bland andra Sverige och Norge.


  1 ⍟  Higher Ground  𑁋  Rasmussen  50,1 % 
  2 ⍟  Starlight  𑁋  Anna Ritsmar  31,3 % 
  3 ⍟  Music For The Road  𑁋  Albin Fredy  18,6 % 
  4 ⍟  Riot  𑁋  Ditte Marie 
  4 ⍟  Boys And Girls  𑁋  Sannie 
  4 ⍟  Angels To My Battlefield  𑁋  Sandra 
  4 ⍟  Unfound  𑁋  Lasse Meling 
  4 ⍟  Standing Up For Love  𑁋  Carlsen 
  4 ⍟  Signals  𑁋  KARUI 
  4 ⍟  Holder fast i ingenting  𑁋  Rikke Ganer-Tolsøe → Danmark i ESC I senaste ESC blev det 9:e plats. Efter att ha vunnit 3 gånger (23 mars 1963, 13 maj 2000 och 18 maj 2013) har Köpenhamn fått ta hand om värdskapet vid följande tillfällen:
6, 8, 10 maj 2014 - Köpenhamn
För tredje gången i historien var vi i den danska huvudstaden för ESC. Ett gammalt skeppsvarv i Köpenhamns hamn, B&W Hallerne, byggdes om invändigt. Många var skeptiska till placeringen. Visst såg det tråkigt och statiskt ut på utsidan, men inne hände det grejer. Där byggde Danmarks Radio, DR, upp den modernaste scenen som ESC någonsin har sett.

Programledartrion Nikolaj Koppel, Asbæk och Lise Rønne lotsade oss igenom de två semifinalerna och finalen. Österrike vann för första gången på 47 år tack vare sin spektakulära Conchita Wurst. Sveriges Sanna Nielsen var minsann inte långt efter, bortsett från österrikiskan var det endast Nederländerna som hamnade före i resultatlistan.
12 maj 2001 - Köpenhamn
Tillbaka till Köpenhamn, men det hade faktiskt gått hela 37 år sedan senast. Med tak över fotbollsstadion Parken kunde ESC bli ett jätteevenemang med plats för 38 000 personer. För stort för den här typen av evenemang tyckte många Eurovisionfans åtminstone.

Natasja Crone och Søren Pilmark stod för värdskapet och de plus alla andra danskar hade minst sagt all anledning att jubla. Danmark slutade nämligen på en hedrande andra plats medan Sverige blev femma. Vann gjorde för allra första gången Estland och deras discoglada Everybody med duon Tanel Padar & Dave Benton.

21 mars 1964 - Köpenhamn
Bara åtta år gammal som företeelse kom så Eurovision Song Contest till Norden. Danmark blev först i Skandinavien med att arrangera tävlingen. En tv-sänd svartvit tävling som Sverige inte var med i eftersom artisterna här hemma var uttagna i strejk.

Portugal tog Sveriges plats i stället och i Tivolis konserthall ställde 16 länder upp. Lotte Wæver var programledare och hon kunde senare utropa italienska Gigliola Cinquetti till segrare med Non ho l´eta.

Finland blev ovanligt nog bästa nordiska land (sjunde plats) genom Laiskotellen framförd av Siw Malmkvists dåvarande man, Lasse Mårtenson.
__________________________________________________________

NORGE   That's How You Write A Song 𑁋 Alexander Rybak (15)


MGP
Spektrum i Oslo var ännu en gång spelplats för den norska finalen. Av tio bidrag gick fyra vidare till en andra omgång. Därifrån röstades två till guldfinal. Den kom att stå mellan Alexander Rybak och Who We Are med Rebecca Thorsen.

Rybak vann duellen och blev därmed klar för sin andra ESC. Senast det begav sig 2009 gick det ju minst sagt bra. Fairytale tog hem Norges tredje seger i tävlingen.


I år blir det ett funky soulsound, men fiolen har han fortfarande kvar. Deltar i semifinal 2 i Lissabon.
 
1 ⍟ That's How You Write A Song 𑁋 Alexander Rybak 306 393 röster 
  2 ⍟  Who We Are  𑁋  Rebecca 123 504 röster 
  3 ⍟  You Got Me  𑁋  Stella & Alexandra 29 784 röster 
  4 ⍟  Talk to The Hand  𑁋  Aleksander Walmann 7 927 röster 
  5 ⍟  Tengo Otra  𑁋  Alejandro Fuentes 
  5 ⍟  Stop The Music  𑁋  Charla K 
  5 ⍟  Scandilove  𑁋  Ida Maria 
  5 ⍟  Light Me Up  𑁋  Nicoline 
  5 ⍟  I Like I Like I Like  𑁋  Tom Hugo 
  5 ⍟  Moren Din  𑁋  Vidar Villa  Norge i ESC Vann semin i Lissabon men kom bara på 15:e plats i finalen. Med 3 segrar (4 maj 1985, 13 maj 1995 och 16 maj 2009) har norrmännen arrangerat Eurovision vid lika många tillfällen:
25, 27, 29 maj 2010 - Oslo
I nybyggda Telenor Arena i Fornebu i Bærum utanför Oslo höll Norge sin tredje ESC-tävling. Den kommer gå till historien eftersom den med sin flash mob dance bjöd på bästa mellanakten sedan "Riverdance" i Dublin 1994. Den kändes minst sagt engagerande och knöt samman Europa på ett fräscht och modernt sätt.

Bortsett från Danmark, som kom 4:a, var det här inte Nordens år. Island nådde visserligen finalen men kom på 19:e plats med värdlandet strax bakom, allt medan Sverige och Finland tvingades stanna kvar i sina respektive semifinaler. Ett västeuropeiskt land tog hem segern i tävlingen för andra året i rad, och dessutom en av "de fyra stora".

Tysklands 19-åriga Lena kunde räkna till nio 12:or med sin Satellite, landets andra vinst sedan debuten 1956 var ett faktum.

18 maj 1996 - Oslo
Exakt tio år efter senaste gången var vi nu tillbaka i Norge. Dock inte i Bergen utan i huvudstaden Oslo och närmare bestämt Spektrum. Nyhetsuppläsaren Ingvild Bryn från NRK:s Dagsrevyen (motsvarande svensk tv:s Rapport) tog hjälp av Morten Harket, från de på 80-talet oerhört framgångsrika A-Ha, för att leda oss igenom detta års storslagna tv-show.

Sverige klarade sig galant och blev trea men hade värdnationens norska men i Göteborg födda  Bettan (Elisabeth Andreassen fd Andreasson) precis före sig i resultatlistan. Åt Irland gick det inte så mycket att göra den här gången heller. The voice med Eimear Quinn betydde seger nummer sju för den gröna ön.

3 maj 1986 - Bergen
ESC-familjen fick nu äntligen ta en tur till Norge. Och vilket välkomnande det blev i Grieghallen i Bergen sedan då. Åse Kleveland som 1966 hade kommit trea med Intet er nytt under solen och långt senare blev chef för Svenska Filminstitutet inledde med den klassiska frasen Soon we will know who will be the best, in the Eurovision Song Contest.

En då helt okänd Sissel Kyrkjebø sjöng i pausen, i dag vet alla i Skandinavien vem hon är. Sverige blev bästa nordiska land med sin femte plats, Island debuterade för övrigt. Vann gjorde den blott 13-åriga belgiskan Sandra Kim med J´aime la vie.
__________________________________________________________

FINLAND   Monsters 𑁋 Saara Aalto (25)

UMK 18 
TV-bolaget YLE överraskade när de i november berättade att de utsett artisten internt. Det är första gången det sker.

Frågan om vilken låt Saara Aalto skulle ta med sig till Lissabon avgjordes i Esbo Metro Arena den 3 mars. Av tre låtar var både den internationella juryn och finska folket överens om Monsters.


30-åriga Saara Aalto är Finlands 52:a representant i Eurovision Song Contest. Deltar i första semin.


1 ⍟  Monsters  𑁋  Saara Aalto  183 poäng 
2 ⍟  Domino  𑁋  Saara Aalto  159 
3 ⍟  Queens  𑁋  Saara Aalto  138  Finland i ESC Tog sig till final för första gången på fyra år. Hamnade på 25:e plats. Hittills enda segern kom 20 maj 2006 vilket ledde till värdskapet året efter:
12, 14 maj 2007 - Helsingfors
Helsingfors och Hartwall Areena stod som värd för den 52:a upplagan av ESC. Det var inte bara första gången Finland fick äran att arrangera tävlingen. Det var också nordisk premiär för Eurovision Song Contest i dess nya format, det vill säga en semifinal på torsdagen och en final på lördagen.

Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi var ett ganska tillbakadraget och skönt programledarpar. Tyvärr skulle det placeringsmässigt komma att bli en av de sämsta Eurovisionstävlingarna någonsin sett ur ett nordiskt perspektiv.

Finland blev bäst i Norden med sin 17:e plats medan manhaftiga och röststarka 22-åringen Marija Serifovic från Serbien vann med sin vackra powerballad Molitva.
__________________________________________________________

ISLAND   Our Choice 𑁋 Ari Ólafsson (43)

Söngvakeppnin

Totalt 12 bidrag i två deltävlingar som avgjordes 10 och 17 februari. Hälften tog sig vidare till finalen i Reykjavik den 3 mars.

I superfinalen mellan Our Choice och I stormi valde islänningarna 19-årige Aris Our Choice.

I ESC väntar semifinal 1 den 8 maj.

⍟  1 Our Choice  𑁋  Ari Ólafsson
⍟  2 I stormi  𑁋  Dagur Sigurdarson 
⍟  3 Gold Digger  𑁋  Aron Hannes 
⍟  3 Here For You  𑁋  Attan  
⍟  3 Battleline  𑁋  Fókus hópurinn 
⍟  3 Kúst og fæjd  𑁋  Heimillistónar 
✪  10 Februari - deltävling 1
1 ⍟  Heim / Our Choice  𑁋  Ari Olafsson 
2 ⍟  Aldrei gefast upp / Battleline  𑁋  Fókus hópurinn 
3 ⍟  Eg mun skina / Shine  𑁋  ƥórunn Antonia 
4 ⍟  Brosa / With You  𑁋  ƥóris Geir Gudmundsson & Gyda Margrét Kristjánsdóttir 
5 ⍟  Eg og ƥú / Think It Through  𑁋  Tómas Wehmeier & Solborg Gudbrandsdóttir 
6 ⍟  Kúst og fӕjd  𑁋  Heimilistónar  

✪  17 Februari - deltävling 2
1 ⍟  Golddigger / Gold Digger  𑁋  Aron Hannes 
2 ⍟  Hér med pér / Here For You  𑁋  Attan 
3 ⍟  I stormi / Saviour  𑁋  Dagur Sigurdarson 
4 ⍟  Svaka stud / Heart Attack  𑁋  Stefanía Svarvarsdóttir, Agnes Marinósdóttir & Regina Magnúsdóttir 
5 ⍟  Litir / Colours  𑁋  Gudmundur ƥórarinsson 
6 ⍟  Oskin min / My Wish  𑁋  Rakel Pálsdóttir 

⇢ Island i ESC Missade ESC-finalen för fjärde gången i rad. Som om inte det vore nog blev de sist av alla 43. Har aldrig vunnit eller arrangerat. Kom på andra plats både 1999 och 2009.

Kommentarer