Norden

 🅽 ▷ Naboene     🅳🅺 ▷ Naboerne     🅵🅸 ▷ Naapurit     🅸🆂 ▷ Nágrannana

Grannarnas uttagningar 2020

 15 Februari  final
Spektrum Arena, Oslo

NRK slår på stort för att fira att det gått 60 år sedan Norge debuterade i ESC. Därför återvänder deltävlingarna tillfälligt till Melodi Grand Prix under 2020. Inte mindre än 25 bidrag kommer att tas ut till MGP, istället för 10 som det brukar vara.

Någon turné runt om i landet är det inte tal om. Deltävlingarna och finalen ska alla avgöras i Oslo. Däremot ska de fem omgångarna fram till finalen spegla olika regioner. Varje deltävling har 5 tävlande, tittarna får i uppdrag att rösta vidare ett bidrag via dueller. När femte och sista deltävlingen är klar har publiken alltså skickat fem låtar till final.

Därefter utser en jury under ledning av NRK:s projektledare Stig Karlsen ytterligare fem finalister. Totalt gör tio tävlande upp i MGP-finalen. Följande är känt.

  11 januari: deltävling 1 med fem bidrag har inriktning på Østlandet.
  18 januari: deltävling 2 med fem bidrag har iniktning på Sørlandet.
  25 januari: deltävling 3 med fem har inriktning på Midt Norge.
   1 februari: deltävling 4 med fem har inriktning på Nord Norge.
   8 februari: deltävling 5 med fem bidrag har inriktning på Vest Norge.
  15 februari: final med tio bidrag från hela landet. Spektrum Arena Oslo

Deltävlingarna sänds från en studio eller större lokal i Oslo. Finalen antas som vanligt äga rum i Spektrum. När ansökningstiden gick ut hade NRK fått ta emot omkring 800 låtar.

  Norge i ESC 
Det dröjde 25 år innan första segern. Jämt tio år senare kom vinst nummer två. Därefter tog det 14 år för den tredje och senaste segern. Med tre förstaplatser 4 maj 1985, 13 maj 1995 och 16 maj 2009 har norrmännen arrangerat Eurovision vid lika många tillfällen.

_____________________________________________________________________________


 7 Mars  final
Royal Arena, Köpenhamn

DR var ovanligt tidigt ute denna gången. Meddelade redan i maj datum och plats för Dansk Melodi Grand Prix 2020. DMGP är tillbaka i huvudstaden efter att i 18 år mestadels ha hållit till i olika städer på Jylland.

Lördagen den 7 mars med början klockan 20:00 förväntas tio tävlande gör upp om vem som ska försvara de danska färgerna i ESC i Nederländerna. Multiarenan i Ørestad Syd i Köpenhamn är Danmarks senaste tillskott. Stod klar och invigdes så sent som 2017 och har vid musikmässiga evenemang som konserter plats för publik på omkring 16 000.

Flera av matcherna i ishockey-VM 2018 spelades i Royal Arena.

DR välkomnar inskickat låtmaterial till och med 1 november. Ett första urval av nio låtar görs och av dem får radiolyssnarna chansen att rösta tre till final. Det sker i januari via radiokanalen DR P4. Då offentliggörs även de resterande sju låtarna för allmänheten, dessa har DR i tät dialog med danska musikbranschen redan bestämt sig för.

  Final 7 mars med tio bidrag: Royal Arena Köpenhamn

10 tävlande gör upp i kommande Dansk Melodi Grand Prix, tre folkvalda via radio och sju utsedda av experter. Vinnaren blir Danmarks 50:e Eurovisionbidrag.

  Danmark i ESC  
Sex år efter debuten kom första guldet. Väntan blev lång på det andra, hela 37 år. Mer måttliga 13 år dröjde till tredje och senaste guldet. Efter att ha vunnit tre gånger 23 mars 1963, 13 maj 2000 och 18 maj 2013 har Köpenhamn fått ta hand om värdskapet vid följande tillfällen.
__________________________________________________________

 ?  ▷  final
?, ?

TV-bolaget YLE överger sina interna artistval och inför efter en treårig paus återigen en nationell uttagning med flera deltagare. Artister, låtskrivare och musikproducenter är välkomna skicka in sina bidrag sent i höst till yle.fi/umk 

Det är mellan 1-8 november som YLE tar emot låtar till Uuden Musiikin Kilpailu, UMK, eller Nya Musiktävlingen på svenska. Så mycket mer vet vi faktiskt inte i skrivande stund. Inte mer än att musikchefen för radiokanalen YleX ska leda en grupp som får till uppgift att välja ut artisterna till finalen.

Efter de interna valen 2018 och 2019 är alltså den finländska uttagningen ännu en gång öppen för alla. Senast det formatet var i bruk var 2017 och då deltog tio i finalen. Något liknande är att vänta också nästa år.

  Final med troligtvis tio bidrag. Oklart var och när

Här återkommer vi med mer info längre fram!

  Finland i ESC 
  45 år fick finnarna vänta på första och hittills enda segern. En av de längsta väntetiderna i tävlingens historia. 20 maj 2006 kom den efterlängtade vinsten, vilket ledde till värdskapet året efter.

_________________________________________________________
                                                                               
 29 Februari ▷ final
Laugardalshöll, Reykjavik

Koncept "as usual". Två deltävlingar med avslutande final av uttagningen "Söngvakeppnin".
13 september-17 oktober går det att skicka in låtar till tv-stationen RUV. Senast lät man totalt tio bidrag göra upp om fem finalplatser. Det ser ut att bli likadant 2020.

Eftersom det gick så bra i ESC i Tel Aviv där Island tog sig till final för första gången på fem år, utgår vi från att exakt samma upplägg behålls.

    8 februari: deltävling 1 med fem bidrag varav två ska vidare
  15 februari: deltävling 2 med fem bidrag varav tre ska vidare
  29 februari: final med 5 bidrag: Laugardalshöll  Reykjavik

Mer information följer när sådan finns tillgänglig.

  Island i ESC  
   Har aldrig vunnit eller arrangerat, men var ganska nära vid två tillfällen. Detta efter att ha slutat på andra plats både 1999 och 2009.

Med sex svenska, tre norska, tre danska vinster och en finsk vinst har Norden intagit Eurovision Song Contests förstaplats sammanlagt 13 gånger. Vid lika många tillfällen har tävlingen också avgjorts här.


25, 27, 29 maj 2010 ¦ Oslo


I nybyggda Telenor Arena i Bærum utanför Oslo höll norsk tv sin tredje ESC-tävling.

Den kommer gå till historien eftersom den med sin flash mobdance bjöd på bästa mellanakten sedan "Riverdance" i Dublin 1994. Den kändes minst sagt engagerande och knöt samman Europa på ett fräscht och modernt sätt.

Inte Nordens år
Bortsett från Danmark, som kom 4:a, var det här inte Nordens år. Island nådde visserligen finalen men kom på 19:e plats med värdlandet strax bakom, allt medan Sverige och Finland tvingades stanna kvar i sina respektive semifinaler. Det hade inte hänt Sverige tidigare och är fortfarande enda gången ett svenskt bidrag missat finalen i Eurovision.

Ett västeuropeiskt land tog hem segern i tävlingen för andra året i rad, och dessutom en av "de fyra stora". Det var Tysklands 19-åriga Lena Meyer-Landrut som kunde räkna till nio stycken 12:or med sin "Satellite", landets andra vinst sedan debuten 1956 var ett faktum. 28 år hade det gått mellan de bägge tyska vinsterna.


18 maj 1996 ¦ Oslo


Exakt tio år senare var vi tillbaka i Norge. Dock inte i Bergen denna gången utan i huvudstaden Oslo och närmare bestämt arenan Spektrum.

Nyhetsuppläsaren Ingvild Bryn från NRK:s Dagsrevyen (motsvarande svensk tv:s Rapport) tog hjälp av Morten Harket, från de på 80-talet oerhört framgångsrika A-Ha. Allt för att leda oss igenom denna storslagna tv-show.

Gamla rävar missar finalen
Ett förkval hade ägt rum innan själva tävlingen. 30 tv-bolag ville vara med men det fanns endast plats för 23 i ESC 96. Det innebar att sju inte kvalade in till finalen, det gällde för en rad nya EBU-medlemmar från Östeuropa men inte heller gamla rävar som Tyskland, Danmark och Israel tog sig vidare.

Sverige hamnade dock i final med bred marginal och klarade sig galant. Blev trea och hade värdnationens norska men i Göteborg födda Bettan (Elisabeth Andreassen före detta Andréasson) precis före sig i resultatlistan.

Åt Irland gick det inte så mycket att göra den här gången heller. "The Voice" med Eimear Quinn betydde seger nummer fyra på 90-talet och den totalt sjunde triumfen för den gröna ön.

3 maj 1986 ¦ Bergen

ESC-familjen fick efter lång väntan äntligen ta en tur till Norge. Och vilket välkomnande det blev i Grieghallen i Bergen. 

Åse Kleveland som 1966 hade kommit trea med Intet er nytt under solen och långt senare blev chef för Svenska Filminstitutet inledde med den klassiska frasen "Soon We Will Know Who Will Be The Best, In the Eurovision Song Contest...."

Det hade tagit 25 år av många sistaplatser och nollade bidrag innan Norge till slut kunde vinna. När man som värdland fick chansen att arrangera ESC valde tv-bolaget NRK att förlägga evenemanget till den näst största stad Bergen.

En då helt okänd Sissel Kyrkjebø sjöng i pausen, i dag vet alla i Skandinavien vem hon är. Sverige blev detta år bästa nordiska land med sin femte plats. Två milstolpar måste nämnas.

Island deltog för allra första gången i tävlingen efter att under några år ha sänt den på inhemsk tv. Premiärbidraget resulterade i en 16:e plats av 20. En annan premiär begicks av Belgien, ett land som hade varit med länge och väl - faktiskt sedan starten 1956 - men aldrig lyckats vinna.

30 år fick belgarna vänta på sin hittills första och enda seger i Eurovision. Det såg den då 13-åriga Sandra Kim till med "J´aime la vie". Belgisk tv hade inte varit helt sanningsenlig med hennes ålder, det fick EBU att framöver skärpa kraven  -  en artist ska vara fyllda minst 16 år för att få vara med.6, 8, 10 maj 2014¦Köpenhamn

För tredje gången i historien var vi i den danska huvudstaden för ESC. Ett gammalt skeppsvarv i Köpenhamns hamn, B&W Hallerne, byggdes om invändigt.

Många var skeptiska till placeringen, visst såg det industriellt och tråkigt ut på utsidan men inne hände det grejer. Där byggde Danmarks Radio, DR, upp den modernasta scenen som Eurovision någonsin hade sett.

Programledartrion, Nikolaj Koppel Pilou Asbæk och Lise Rønne lotsade publiken genom de två semifinalerna samt finalen. Österrike följde upp sin enda och 47 år gamla seger med en ny. Allt tack vare spektakulära Conchita Wursts James Bond-liknande tema till låt..

Sveriges Sanna Nielsen var inte långt efter, bortsett från Conchita var det bara den holländska duon som hamnade före i resultatlistan.

12 maj 2001¦Köpenhamn

Tillbaka till Köpenhamn, men det hade faktiskt hunnit gå hela 37 år sedan senast.

Med tak över fotbollsstadion Parken kunde ESC bli ett jätteevenemang med plats för cirka 38 000 personer. För stort för den här typen av evenemang tyckte många Eurovisionfans åtminstone. Musiken drunknade i allt eko och folk som ideligen sprang i väg för att beställa nya ölsejdlar.

Akustiken var inte heller den bästa. EBU tog lärdom och prioriterade intimitet och arenor med publikkapacitet på maximalt runt 15 000 eller färre.

Natasja Crone och Søren Pilmark stod för värdskapet och de samt alla övriga danskar hade minst sagt all anledning att jubla. Danmark var med och slogs i den absoluta toppen under hela omröstningen. Slutade på en hedrande andra plats, inte helt igenom speciellt vanligt för ett värdland.

Vann, och med 21 poäng mer än danskarna, gjorde för allra första gången Estland och deras discoglada "Everybody". Framförd av den lika entusiastiska duon Tanel Padar & Dave Benton. Detta var också första gången en av de relativt nya EBU-medlemmarna från gamla öst segrade i Eurovision. Sverige blev femma.


 22 mars 1964¦Köpenhamn

 Bara åtta år gammal som företeelse kom så Eurovision Song Contest till Norden.

Danmark blev först i Skandinavien med att arrangera tävlingen som egentligen gick under namnet "Grand Prix Eurovision" detta år. En tv-sänd svartvit tävling som Sverige inte var med i eftersom artisterna här hemma var uttagna i strejk.

Portugal tog Sveriges plats i stället och i Tivolis konserthall ställde 16 länder upp. Lotte Wæver var programledare och hon kunde senare utropa italienska Gigliola Cinquetti till segrare med "Non ho l'eta". Italien hade funnits med sedan tävlingens premiärupplaga 1956 och fått till flera hits som dock aldrig vunnit. "Volare" som kom trea 1958 är det mest kända exemplet.

Finland blev ovanligt nog bästa nordiska land. 7:a kom låten "Laiskotellen" som framfördes av Lasse Mårtenson, för övrigt Siw Malmkvists dåvarande man. Norge och Danmark följde inte långt efter i resultatlistan, 8:e respektive 9:e plats.

Debuterande Portugal hamnade på delad sista plats utan en enda poäng.10, 12 maj 2007¦Helsingfors

Helsingfors och Hartwall Areena stod som värd för den 52:a upplagan av ESC.

Det var inte bara första gången Finland fick äran att arrangera tävlingen. Det var också nordisk premiär för Eurovision Song Contest i dess nya format med semifinal och final. Inte mindre än 42 länder var på plats. I den föregående nordiska utgåvan som hade ägt rum i Köpenhamn sex år tidigare deltog 23 bidrag från lika många nationer.

Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi var ett skönt och tillbakalutat programledarpar utan massa extravaganzer. Dock skulle det visa sig bli en av de sämre Eurovision-tävlingarna sett ur ett nordiskt perspektiv.

Värdlandet och Sverige följdes åt i finalen, direktkvalificerade som de var tack vare placeringarna året före. Finland blev bäst i Norden med sin 17:e plats och ett par poäng bakom på 18:e plats hamnade Sverige. Varken Norge, Danmark eller Island lyckades ta sig ur semifinalen.

Segern då? Ja, den tillhörde oerhört röststarka och manhaftiga 22-åringen Marija Serifović från Serbien. Med sin kraftfulla och vackra powerballad "Molitva" tog hon hand om förstaplatsen.


Sverige som arrangör har sin egen sida  
10, 12, 14 maj 2016Stockholm
14, 16, 18 maj 2013Malmö
13 maj 2000Stockholm
9 maj 1992Malmö
4 maj 1985Göteborg
22 mars 1975Stockholm

Alla samlade i kronologisk ordning. Från första nordiska vinnarbidraget 1963 till det senaste 2015.

 1963  Danmark  Dansevise  -  Grethe & Jørgen Ingmann 
 1974  Sverige  Waterloo  -  ABBA 
 1984  Sverige  Diggi-Loo Diggi-Ley  -  Herreys 
 1985  Norge  La Det Swinge  -  Bobbysocks 
 1991  Sverige  Fångad av en stormvind  -  Carola 
 1995  Norge  Nocturne  -  Secret Garden 
 1999  Sverige  Take Me To Your Heaven  -  Charlotte Nilsson 
 2000  Danmark  Fly On The Wings Of Love  -  Olsen Brothers 
 2006  Finland  Hard Rock Hallelujah  -  Lordi 
 2009  Norge  Fairytale  -  Alexander Rybak 
 2012  Sverige  Euphoria  -  Loreen 
 2013  Danmark  Only Teardrops  -  Emmelie de Forest 
 2015  Sverige  Heroes  -  Måns Zelmerlöw 

2000-talet har på betydligt kortare tid blivit nästan lika framgångsrikt som 1900-talet. Betänk att de nordiska nationerna hunnit vinna sex gånger under de 18 år av 2000-talet som avverkats. Jämför det med de 42 år mellan 1957-1999 som inbringade sju segrar.

Som listan ovan visar finns flera dubbelsegrar, det vill säga nordiska vinster två år i rad. Den svenska förstaplatsen 1984 följdes året efter av en norsk. 1999 års svenska seger följdes upp direkt med en dansk, något som skulle upprepa sig 2012 och 2013.

Vi ser att 60-talet innehöll en vinst, likaså 70-talet. 80-talet bjöd på två medan det började ta fart på 90-talet med tre segrar. Just tre segrar blev det också under både 00- och 10-talet.

13 gånger i 7 städer
 1964  Köpenhamn, Tivolis Koncertsal 
 1975  Stockholm, Sankt Eriksmässan Älvsjö 
 1985  Göteborg, Scandinavium 
 1986  Bergen, Grieghallen 
 1992  Malmö, Isstadion 
 1996  Oslo, Spektrum Arena 
 2000  Stockholm, Globen 
 2001  Köpenhamn, Parken 
 2007  Helsingfors, Hartwall Arena 
 2010  Oslo, Telenor Arena Bærum 
 2013  Malmö, Malmö Arena Hyllie 
 2014  Köpenhamn, B&W Hallerne Refshaleøen 
 2016  Stockholm, Globen 

Ur Nordens synvinkel återstår att Island vinner för att få listan på vinnarländer komplett. De har varit nära genom sina två andraplatser. Silver har också Sverige, Norge och Danmark tagit under årens lopp. Det har däremot aldrig hänt något finskt bidrag.

2:a plats fem gånger

 1966  Sverige  Nygammal vals  -  Lill Lindfors & Svante Thuresson  (15 poäng från förstaplatsen) 
 1996  Norge  I Evighet  -  Elisabeth Andréassen  (48 poäng från förstaplatsen) 
 1999  Island  All Out Of Luck  -  Selma  (17 poäng från förstaplatsen) 
 2001  Danmark  Never Ever Let You Go  -  Rollo & King  (21 poäng från förstaplatsen) 
 2009  Island  Is It True  -  Yohanna  (169 poäng från förstaplatsen) 

Statistiken bygger på den tidsperiod ett nordiskt landet deltagit i Eurovision. Danmark debuterade 1957 och resten följde som ett pärlband efteråt. Sverige 1958, Norge 1960, och Finland 1961. Det dröjde till 1986 innan Island kom med.

Även om det är sällsynt har inte alla fem alltid deltagit. 1956 och 1970 är dock de enda årens tävlingar som saknat representation från Norden.

  Det fanns inga danska bidrag i ESC 1956, 1967-1977, 1994, 1998, 2003
  Finland deltog inte 1956-1960, 1970, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003
  Inga norska bidrag 1956-1959, 1970, 2002
  Island var inte med 1956-1985, 1998, 2002
  Sverige var inte med 1956-1957, 1964, 1970, 1976

Till Eurovision Song Contest 2020 skickas:
 Sveriges bidrag nummer 60 
 Norges bidrag nummer 59 
 Finlands bidrag nummer 54 
 Danmarks bidrag nummer 50 
 Islands bidrag nummer 33 

Kommentarer