Norden


Alla grannars uttagningar

 Spirit In The Sky
    KEiiNO

ESC   6:e plats
En ordinär popdänga som får det stora lyftet med hjälp av samiska influenser. Så väljer vi att beskriva årets MGP-vinnare.

Tom Hagen, Alexandra Rotan och Fred Buljo bildar trion KEiiNO. Deras Spirit In The Sky slog ut The Bubble med Adrian Jørgensen i guldfinalen av Melodi Grand Prix.

Ytterligare två gick vidare till slutomgången, Anna-Lisa Kumoji och D'Sound, men nådde inte ända fram.

MGP 2019 avgjordes lördagen den 2 mars i Oslo Spektrum. Hur samtliga tio bidrag exakt placerade sig har inte offentliggjorts, däremot finns röstningssiffror publicerade för de fyra super- och guldfinalisterna.

Resultat 🔹 Melodi Grand Prix 2019
   1.
Spirit In The Sky
KEiiNO  231 937 röster (guldfinal)
   2.
The Bubble
Adrian Jørgensen 162 608 (guldfin.)
   3.
Mr Unicorn
D'Sound 11 123 (superfinal)
   4.
Holla
Anna-Lisa Kumoji 6 718 (superfin.)
   5.
Sing For You
Erlend Bratland
   5.
Hold Me Down
Carina Dahl
   5.
We Try
Chris Medina
   5.
En livredd mann
Mørland
   5.
Feel
Ingrid Berg Mehus
   5.
Fake It
Hank von Hell

Alla tävlande presenterades på en presskonferens i slutet av januari.

"Spirit In The Sky" med KEiiNO är Norges 58:e Eurovision-bidrag sedan 1960.

Norge ska precis som Sverige, Danmark och 15 länder till igenom semifinal 2 torsdagen den 16 maj innan man vet om det blir någon ESC-final.

Det gick i alla fall bra senast. Alexander Rybak vann sin semi i Lissabon och hamnade i finalen på 15:e plats.

Det dröjde 25 år innan första segern. Jämt tio år senare kom vinst nummer två. Därefter tog det 14 år för den tredje och senaste segern. Med tre förstaplatser 4 maj 1985, 13 maj 1995 och 16 maj 2009 har norrmännen arrangerat Eurovision vid lika många tillfällen:
25, 27, 29 maj 2010 - Oslo
I nybyggda Telenor Arena i Fornebu i Bærum utanför Oslo höll Norge sin tredje ESC-tävling. Den kommer gå till historien eftersom den med sin flash mob dance bjöd på bästa mellanakten sedan "Riverdance" i Dublin 1994. Den kändes minst sagt engagerande och knöt samman Europa på ett fräscht och modernt sätt.

Bortsett från Danmark, som kom 4:a, var det här inte Nordens år. Island nådde visserligen finalen men kom på 19:e plats med värdlandet strax bakom, allt medan Sverige och Finland tvingades stanna kvar i sina respektive semifinaler. Ett västeuropeiskt land tog hem segern i tävlingen för andra året i rad, och dessutom en av "de fyra stora".

Tysklands 19-åriga Lena kunde räkna till nio 12:or med sin Satellite, landets andra vinst sedan debuten 1956 var ett faktum.

18 maj 1996 - Oslo
Exakt tio år efter senaste gången var vi nu tillbaka i Norge. Dock inte i Bergen utan i huvudstaden Oslo och närmare bestämt Spektrum. Nyhetsuppläsaren Ingvild Bryn från NRK:s Dagsrevyen (motsvarande svensk tv:s Rapport) tog hjälp av Morten Harket, från de på 80-talet oerhört framgångsrika A-Ha, för att leda oss igenom detta års storslagna tv-show.

Sverige klarade sig galant och blev trea men hade värdnationens norska men i Göteborg födda  Bettan (Elisabeth Andreassen fd Andreasson) precis före sig i resultatlistan. Åt Irland gick det inte så mycket att göra den här gången heller. The voice med Eimear Quinn betydde seger nummer sju för den gröna ön.

3 maj 1986 - Bergen
ESC-familjen fick nu äntligen ta en tur till Norge. Och vilket välkomnande det blev i Grieghallen i Bergen sedan då. Åse Kleveland som 1966 hade kommit trea med Intet er nytt under solen och långt senare blev chef för Svenska Filminstitutet inledde med den klassiska frasen Soon we will know who will be the best, in the Eurovision Song Contest.

En då helt okänd Sissel Kyrkjebø sjöng i pausen, i dag vet alla i Skandinavien vem hon är. Sverige blev bästa nordiska land med sin femte plats, Island debuterade för övrigt. Vann gjorde den blott 13-åriga belgiskan Sandra Kim med J´aime la vie.
_____________________________________________________________

 Love Is Forever
   Leonora

ESC   12:e plats
En trallvänlig och samtidigt ganska vaggvise-aktig låt vann Dansk Melodi Grand Prix 2019 i arenan Boxen i Herning 23 februari.

Tio bidrag deltog varav tre gick vidare till en avgörande Superfinal. Störst andel motsvarande 42 procent av rösterna föll på Love Is Forever med Leonora. Det var juryns förtjänst att vinnarlåten blev den det blev. Tittarna föredrog nämligen League Of Light med duon Julie & Nina, de kom till slut tvåa.

Leonora åker till Eurovision i Israel naturligtvis med en förhoppning om att nå finalen.

Love Is Forever är en av 18 låtar som kvalar i semifinal 2 torsdagen den 16 maj.

Övriga i samma startfält är bland annat de svenska och norska bidragen.Bara de tre främsta erhöll officiella placeringar, övriga delade på fjärdeplatsen.

Resultat 🔹 Dansk Melodi Grand Prix 2019
   1.
Love Is Forever
Leonora  (42% av rösterna)   
   2.
League Of Light
Julie & Nina  (35%)
   3.
Say My Name
Sigmund  (23%)
   4.
Dancing With You In My Heart
Marie Isabell
   4.
Hold My Breath
Rasmus Faartoft
   4.
Dronning af baren
Humørekspressen
   4.
Kiss Like This
Jasmin Gabay
   4.
Step It Up
Teit Samsø
   4.
Anywhere
Simone Emelie
   4.
That Vibe
Leeloo

Kristian Gintberg och Johannes Nymark var programledare för DMGP i Herning där tio tävlande fanns på plats.

Danmark deltar i år med sitt 49:e bidrag i ESC.

Gick förra året i Lissabon vidare från semi till final och kom på 9:e plats. Det var bästa placeringen på fyra år.

→ Danmark i ESC 
Sex år efter debuten kom första guldet. Väntan blev lång på det andra, hela 37 år. Mer måttliga 13 år dröjde till tredje och senaste guldet. Efter att ha vunnit tre gånger 23 mars 1963, 13 maj 2000 och 18 maj 2013 har Köpenhamn fått ta hand om värdskapet vid följande tillfällen:

6, 8, 10 maj 2014 - Köpenhamn
För tredje gången i historien var vi i den danska huvudstaden för ESC. Ett gammalt skeppsvarv i Köpenhamns hamn, B&W Hallerne, byggdes om invändigt. Många var skeptiska till placeringen. Visst såg det tråkigt och statiskt ut på utsidan, men inne hände det grejer. Där byggde Danmarks Radio, DR, upp den modernaste scenen som ESC någonsin har sett.

Programledartrion Nikolaj Koppel, Asbæk och Lise Rønne lotsade oss igenom de två semifinalerna och finalen. Österrike vann för första gången på 47 år tack vare sin spektakulära Conchita Wurst. Sveriges Sanna Nielsen var minsann inte långt efter, bortsett från österrikiskan var det endast Nederländerna som hamnade före i resultatlistan.
12 maj 2001 - Köpenhamn
Tillbaka till Köpenhamn, men det hade faktiskt gått hela 37 år sedan senast. Med tak över fotbollsstadion Parken kunde ESC bli ett jätteevenemang med plats för 38 000 personer. För stort för den här typen av evenemang tyckte många Eurovisionfans åtminstone.

Natasja Crone och Søren Pilmark stod för värdskapet och de plus alla andra danskar hade minst sagt all anledning att jubla. Danmark slutade nämligen på en hedrande andra plats medan Sverige blev femma. Vann gjorde för allra första gången Estland och deras discoglada Everybody med duon Tanel Padar & Dave Benton.

21 mars 1964 - Köpenhamn
Bara åtta år gammal som företeelse kom så Eurovision Song Contest till Norden. Danmark blev först i Skandinavien med att arrangera tävlingen. En tv-sänd svartvit tävling som Sverige inte var med i eftersom artisterna här hemma var uttagna i strejk.

Portugal tog Sveriges plats i stället och i Tivolis konserthall ställde 16 länder upp. Lotte Wæver var programledare och hon kunde senare utropa italienska Gigliola Cinquetti till segrare med Non ho l´eta.

Finland blev ovanligt nog bästa nordiska land (sjunde plats) genom Laiskotellen framförd av Siw Malmkvists dåvarande man, Lasse Mårtenson.
__________________________________________________________


  Look Away
Darude feat. Sebu

ESC   39:e plats
För andra året i rad utsåg YLE artist internt. I år blev det Darude, DJ och producent, tillsammans med sångaren Sebastian Rejman. Tre olika låtar fick publik och jury rösta på i en särskild låtfinal.

Resultat 🔹 Låtfinal Uuden Musiikin Kilpailu 2019
   1.
Look Away
Darude feat. Sebastian Rejman 244 poäng                  
   2.
Superman
Darude feat. Sebastian Rejman 147 p
   3.
Release Me
Darude feat. Sebastian Rejman 89 p


Daurude feat. Sebastian Rejman ska gör allt för att ta "Look Away" vidare från första semin tisdagen den 14 maj i Tel Aviv.


Låtfinalen av "UMK19" ägde rum lördagen den 2 mars i Logomo i Åbo. Tittare och jurygrupper från åtta olika länder var eniga om att placera Look Away överst och låta den bli Finlands 53:e ESC-bidrag genom tiderna. De tre olika låtarna med duon hade släppts innan finalen vid olika tidpunkter i februari.

Darude (artistnamn för Ville Virtanen) slog igenom för cirka 20 år sedan och fick en världshit med Sandstorm. Hans senaste album kom för fyra år sedan.

2018 tog också internt utvalda Saara Aalto Finland till Eurovision-final för första gången på fyra år.

Hon klarade med nöd och näppe att lägga beslag på den tionde och sista finalplatsen, vilket kanske kan förklara den 25:e och näst sista plats det till slut blev i finalen.

 Finland i ESC 
45 år fick finnarna vänta på första och hittills enda segern. En av de längsta väntetiderna i tävlingens historia. 20 maj 2006 kom den efterlängtade vinsten, vilket ledde till värdskapet året efter:12, 10, 12 maj 2007 - Helsingfors
Helsingfors och Hartwall Areena stod som värd för den 52:a upplagan av ESC. Det var inte bara första gången Finland fick äran att arrangera tävlingen. Det var också nordisk premiär för Eurovision Song Contest i dess nya format, det vill säga en semifinal på torsdagen och en final på lördagen.

Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi var ett ganska tillbakadraget och skönt programledarpar. Tyvärr skulle det placeringsmässigt komma att bli en av de sämsta Eurovisionstävlingarna någonsin sett ur ett nordiskt perspektiv.

Finland blev bäst i Norden med sin 17:e plats medan manhaftiga och röststarka 22-åringen Marija Serifovic från Serbien vann med sin vackra powerballad Molitva.
__________________________________________________________
                                                                                 
Hatriꝺ mun sigra
 Hatari

ESC   10:e plats
Inte helt vanligt i ESC-sammanhang men Island fixar så vi får höra techno-punk eller om det nu är bondage-pop?

Bandet Hatari var årets stora förhandsfavorit och snackis. De uppfyllde förväntningarna till den grad att de vann både tittarnas och juryns gillande. Det blev en tydlig seger med isländska mått mätt, över 26 000 fler röster ner till närmaste konkurrenten.

"Söngvakeppnin" bestod i vanlig ordning av två deltävlingar och final. 10 bidrag deltog i delävlingarna och fem av dem dök upp i finalen som hölls lördagen den 2 mars i arenan Laugardalshöll i Reykjavik.

Hatari tänker behålla sin isländska version av Hatrið mun sigra i ESC, bidraget är landets 32:a i tävlingens historia.

Finalen
Resultat       🔹     
Söngvakeppnin 2019

   1.
Hatrið mun sigra
Hatari  72 404 röster   
   2.
Hvaꝺ ef ég get ekki elskaꝺ?
Friꝺrik Ómar  46 417
   3.
Mama Said
Kristina Bærendsen  37 973
   4.
Moving On
Hera Björk  29 590
   5.
Fighting For Love
Tara Mobee  19 444kl. 20:45
16 februari
deltävling 2

   1.
Jeijó, keyrum alla leiꝺ
Elli Grill, Skaꝺi, Glymur   
   2.
Hvaꝺ ef ég get ekki elskaꝺ? / What If I Can't Have Love?
Friꝺrik Ómar
   3.
ƥú bætir mig / Make Me Whole
Ívar Daníels
   4.
Betri án ƥín / Fighting For Love
Tara Mobee
   5.
Helgi / Sunday Boy
Heiꝺrún Anna Björnsdóttir
kl. 20:45
9 februari
deltävling 1

   1.
Hatriꝺ mun sigra
Hatari   
   2.
Eitt andartak / Moving On
Hera Björk
   3.
Ég á mig sjálf / Mama Said
Kristina Skoubo Bærendsen
   4.
Nú og hér / What Are You Waiting For?
ƥórdis Imsland
   5.
Samt ekki / Licky Licky
Daníel Óliver

Island hoppas nå ESC-finalen igen efter att inte ha varit där nu på hela fem år. Först måste de klara sig igenom semifinal 1 tisdagen den 14 maj.

Förra året nåddes den absoluta botten när tävlingen i Lissabon resulterade i en 43:e och sista plats av alla.

 Island i ESC 
Har aldrig vunnit eller arrangerat, men var ganska nära vid två tillfällen. Detta efter att ha slutat på andra plats både 1999 och 2009.


Med sex svenska, tre norska, tre danska vinster och en finsk vinst har Norden intagit Eurovision Song Contests förstaplats sammanlagt 13 gånger. Vid lika många tillfällen har tävlingen också avgjorts här.

2000-talet har på betydligt kortare tid blivit nästan lika framgångsrikt som 1900-talet. Betänk att de nordiska nationerna hunnit vinna sex gånger under de 18 år av 2000-talet som avverkats. Jämför det med de 42 år mellan 1957-1999 som inbringade sju segrar.

De nordiska fullträffarna

 1963  Danmark  Dansevise  -  Grethe & Jørgen Ingmann 
 1974  Sverige  Waterloo  -  ABBA 
 1984  Sverige  Diggi-Loo Diggi-Ley  -  Herreys 
 1985  Norge  La Det Swinge  -  Bobbysocks 
 1991  Sverige  Fångad av en stormvind  -  Carola 
 1995  Norge  Nocturne  -  Secret Garden 
 1999  Sverige  Take Me To Your Heaven  -  Charlotte Nilsson 
 2000  Danmark  Fly On The Wings Of Love  -  Olsen Brothers 
 2006  Finland  Hard Rock Hallelujah  -  Lordi 
 2009  Norge  Fairytale  -  Alexander Rybak 
 2012  Sverige  Euphoria  -  Loreen 
 2013  Danmark  Only Teardrops  -  Emmelie de Forest 
 2015  Sverige  Heroes  -  Måns Zelmerlöw 

Här finns som synes flera dubbelsegrar, det vill säga nordiska vinster två år i rad. Den svenska förstaplatsen 1984 följdes året efter av en norsk. 1999 års svenska seger följdes upp direkt med en dansk, något som skulle upprepa sig 2012 och 2013.

Vi ser att 60-talet innehöll en vinst, likaså 70-talet. 80-talet bjöd på två medan det började ta fart på 90-talet med tre segrar. Just tre segrar blev det också under 00-talet och även nu under 10-talet. Sista chansen att slå nytt rekord är 2019. Vinner någon av de nordiska länderna i kommande ESC skulle nuvarande årtionde bli det mest succéartade med fyra segrar.

Eurovision har befunnit sig på våra breddgrader 13 gånger. Stockholm och Köpenhamn har haft hand om värdskapet tre gånger vardera, Malmö och Oslo två gånger samt ägt rum vid enstaka tillfällen i Göteborg, Bergen och Helsingfors.

Värdstäder

 1964  Köpenhamn, Tivolis Koncertsal 
 1975  Stockholm, Sankt Eriksmässan Älvsjö 
 1985  Göteborg, Scandinavium 
 1986  Bergen, Grieghallen 
 1992  Malmö, Isstadion 
 1996  Oslo, Spektrum Arena 
 2000  Stockholm, Globen 
 2001  Köpenhamn, Parken 
 2007  Helsingfors, Hartwall Arena 
 2010  Oslo, Telenor Arena Bærum 
 2013  Malmö, Malmö Arena Hyllie 
 2014  Köpenhamn, B&W Hallerne Refshaleøen 
 2016  Stockholm, Globen 
Alla samlade i kronologisk ordning. Från det första nordiska vinnarbidraget 1963 till det senaste 2015.

Ur Nordens synvinkel återstår att Island vinner för att få listan på vinnarländer komplett. De har varit nära genom sina två andraplatser. Silver har också Sverige, Norge och Danmark tagit under årens lopp. Det har däremot aldrig hänt något finskt bidrag.

2:a plats fem gånger

 1966  Sverige  Nygammal vals  -  Lill Lindfors & Svante Thuresson  (15 poäng från förstaplatsen) 
 1996  Norge  I Evighet  -  Elisabeth Andréassen  (48 poäng från förstaplatsen) 
 1999  Island  All Out Of Luck  -  Selma  (17 poäng från förstaplatsen) 
 2001  Danmark  Never Ever Let You Go  -  Rollo & King  (21 poäng från förstaplatsen) 
 2009  Island  Is It True  -  Yohanna  (169 poäng från förstaplatsen) 

Statistiken bygger på den tidsperiod ett nordiskt landet deltagit i Eurovision. Danmark debuterade 1957 och resten följde som ett pärlband efteråt. Sverige 1958, Norge 1960, och Finland 1961. Det dröjde till 1986 innan Island kom med.

Även om det är sällsynt har inte alla fem alltid deltagit. 1956 och 1970 är dock de enda årens tävlingar som saknat representation från Norden.

  Det fanns inga danska bidrag i ESC 1956, 1967-1977, 1994, 1998, 2003
  Finland deltog inte 1956-1960, 1970, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003
  Inga norska bidrag 1956-1959, 1970, 2002
  Island var inte med 1956-1985, 1998, 2002
  Sverige var inte med 1956-1957, 1964, 1970, 1976

Till Eurovision Song Contest 2019 skickas:
 Sveriges bidrag nummer 59 
 Norges bidrag nummer 58 
 Finlands bidrag nummer 53 
 Danmarks bidrag nummer 49 
 Islands bidrag nummer 32 

Kommentarer