Komfortabla försprång i Eurovision

I dag skulle Europamästerskapet i fotboll ha dragit igång.

Starten var satt till i dag men som de flesta vet har coronapandemin satt stopp för turneringen. Fotbolls-EM 2020 har flyttats fram ett år och inleds med första matchen den 11 juni 2021. I väntan på bättre tider har ESCsverige tittat igenom Eurovisionstatistiken för de tre nordiska nationer som hittills kvalificerat sig till EM och länderna de ska möta.


Bägge är i samma grupp (grupp B) och skulle ha spelat mot varandra i Parken i Köpenhamn på lördag.

I ESC-mötet hamnar Finland i underläge direkt. Första gången de stötte på varann var i Cannes 1961. Det danska bidraget kom på 5:e plats medan det finska blev #10.

41 gånger har de träffat på varann och vid 30 tillfällen har Danmarks bidrag hamnat före de finländska i resultatlistan. Bara 11 gånger har Finland placerat sig bättre, senast var i Stockholm 2016 då ingen av dem gick till final. Finska Sandhja kom 35:a med Sing It Away och danska gruppen Lighthouse X 39:a med Soldiers of Love. Totalt sett ett stort danskt övertag i ESC, månde det bli likadant i fotbollen?


Nu på måndag den 15:e skulle Sverige ha spelat mot Spanien i grupp E. Matchen var inbokad till San Mamés stadion i Bilbao.

Lika överlägset som Danmark vinner över Finland i ESC vinner Sverige mot Spanien. Av 56 gånger har svenska bidrag placerat sig bättre vid 37 tillfällen, det omvända har skett 19 gånger.

Det är framförallt de senaste åren Sverige dragit ifrån och utökat ledningen. Bara under 10-talet skrevs segersiffrorna till 9-1.
Komfortabelt försprång för Sverige och det får man också säga att Danmark har i förhållande till Finland. Om dessa styrkebesked kommer att stå sig i EM i fotboll lär vi så småningom få svar på. Inte snart som det var tänkt utan vi får ge oss till tåls ett år.

Kommentarer