När Mello flyttades fram

Det sägs att Palmemordet kommer att få sin lösning. När det inträffade för 34 år sedan påverkade det Melodifestivalen.

Sveriges Televisions stora flaggskepp vid den här tiden var "Razzel". Lördagsunderhållning som pågick i flera timmar och blandade tävlingar, sketcher, uppträdanden med engelska komediserier och amerikanska deckare.

Efter att i flera år ha ägt rum i Malmö och Göteborg omväxlande var Melodifestivalen tillbaka i Stockholm för första gången på fem år. Precis som 1981 då Mello ingick i "Janne Loffe Carlssons Show" ville stockholmarna återigen integrera uttagningen med ett annat program. 1986 var det "Razzel" som blev en slags överbyggnad.

Mordet på statsminister Olof Palme fick dock en direkt inverkan på "Razzel" och dess Mello. Lördagen den 1 mars utgick alla tv- och radioprogram av underhållningskaraktär, mordet hade ju skett sent kvällen innan. Den kommande tiden fick många program ställas in eller senareläggas, lördagen den 15 mars gick inte heller för sig då Sveriges Television den dagen fylldes med extrasändningar från Palmes begravning.

Lördag 22 mars kunde Mello till slut arrangeras och sändas från Cirkus i Stockholm. Så sent på året hade en svensk uttagning aldrig tidigare ägt rum.

SVT:s budget ska ha varit ansträngd efter värdskapet för Eurovision i Scandinavium året före. Det sägs vara anledningen till att musikvideos och inte liveorkester användes. Kanske blev det billgare så?

Smått revolutionerande var det i varje fall på den tiden, men inget någon lyfter på ögonbrynen för i dag. Av tio deltagare gick hälften vidare till en slutomgång och de fick åtminstone uppträda live på Cirkus scen.

Programledaren Tommy Engstrand vid poängtavlan strax innan omröstning. Kollegan Lennart Swahn
rapporterade från vad de åldersindelade jurygrupperna kommit fram till.

I ledning från början till slut var duon Monica Törnell och Lasse Holm. De skaffade sig ett försprång som varade hela tiden, förutom en väldigt kort stund när Lena Philipssons Kärleken är evig närmade sig något. Detta var ett år då hon, Anna Book och Nanne Grönvall får sägas ha slagit igenom hos den breda allmänheten.

Ett år som var dramatiskt med statsministermord och inte långt efteråt en av de allvarligaste kärnkraftsolyckorna någonsin. Den inträffade visserligen i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen men med ogynnsamma vindar drogs stora mängder radioaktiv strålning in över Sverige. Just det visste man dock inget om 22 mars.

Om många artisters karriärer startade det datumet 1986 så hade såväl Lasse Holm som Monica Törnell hållt på några år. De var med andra ord inte helt okända.

Deras É dé det här du kallar kärlek skickades till Eurovision i Norge och hamnade på en snygg 5:e plats av 20.

Se hela detta års Mello på SVT Plays:  oppetarkiv.se ➭

Läs mer på vår resultat- och faktasida:  Melodifestival 1986 ➭

Kommentarer