Datumen meddelas

ESC 2018 Vi har markerat 8, 10 och 12 maj lite extra. Dessa är de mest troliga datumen för nästa år.

När EBU:s referensgrupp för Eurovision Song Contest träffas i Lissabon på tisdagen finns ett frågetecken att räta ut. När ska tävlingen 2018 hållas?

Bedömare tror tisdag 8 maj för semi 1, torsdag 10 maj för semi 2 och finalen lördagen den 12 maj ligger bäst till. Det har med andra stora tv-evenemang att göra. 8, 10 och 12 maj är nämligen de enda dagarna den månaden som inte krockar med någon internationell fotboll.

1 och 2 maj spelas semfinalerna i Champions League. Den 3:e är det semifinal i UEFA:s Europaliga. 19 maj spelas finalen i tyska fotbollscupen medan finalen i Champions League avgörs den 26:e. Av dessa anledningar bör 8, 10 och 12 ligga närmast till hands att välja.

MEO Arena
Återstår att se vad EBU tillsammans med det portugisiska tv-bolaget RTP kommer fram till under tisdagen.

Har vi extra tur kan det också komma besked om det blir MEO Arena i Lissabon som får nöjet att hälsa välkommen till ESC 2018.

De senaste årens ESC-datum i maj:

2017 Kiev 9, 11, 13
2016 Stockholm 10, 12, 14
2015 Wien 19, 21, 23
2014 Köpenhamn 6, 8, 10
2013 Malmö 14, 16, 18
2012 Baku 22, 24, 26
2011 Düsseldorf 10, 12, 14
2010 Oslo 25, 27, 29

Kommentarer

 1. Jag vet inte vad ni har fått infon om att Lissabon är klar som värdstad. Finns inga officiella källor som ens talar om detta, så det vore intressant att veta var infon kommer ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte hängt med? Kom besked redan 15 maj. Här har du tre länkar du kan fördjupa dig i.

   http://www.escportugal.pt/2017/05/ultima-hora-eurovisao-2018-sera-em.html

   https://www.rtp.pt/noticias/cultura/rtp-vai-organizar-o-proximo-festival-da-eurovisao_v1001780

   https://escsverige.blogspot.se/2017/05/klart-med-lissabon.html

   Radera
  2. Fast vad jag har läst mig till så har inga officiella hemsidor med större trovärdighet gått ut med den infon. Om Lissabon skulle vara officiellt vald hade det varit utannonserat för länge sedan på t.ex. Eurovision.tv. Och det är det inte. Till och med engelska Wikipedia listar andra städer som vill stå värd. Det är nog mycket möjligt att Lissabon blir värdstad, men att dra sådana slutsatser baserat på märkliga undersidor ger inte så trovärdigt intryck. Men ni gör ju självklart er egen publicistiska bedömning.

   Radera
  3. Så du tycker inte det portugisiska tv-bolaget RTP är en officiell källa? Portugals motsvarighet till SVT gick ut med beslutet om Lissabon den 15 maj. Deras webbsida är verkligen ingen undersida.

   Radera
  4. Jag menar bara att om det är ett offentligt beslut som gäller fullt ut så borde den officiella tävlingssidans hemsida, dvs Eurovision.tv samt en rad andra hemsidor inkl. Wikipedia också ha gått ut med information omgående. Men det har ingen av dessa trovärdiga källorna gjort. Utan majoriteten säger att värdstaden för 2018 ännu inte är beslutad än. Flera andra städer i Portugal har istället visat intresse att vara värdstad (se engelska wiki för info).

   Så enligt mig är det fel att vara så självsäker på ett beslut som med största sannolikhet inte är taget än. Officiellt alltså. Sedan är det såklart fritt fram att spekulera, men då ska man inte säga att något är klart innan det är det. Men ni får såklart göra som ni vill.

   Radera
 2. eurovision.tv väntar kanske med att skriva om Lissabon tills det är klart med datum och andra grejer. Portugals tv är en trovärdig källa precis som många hemsidor. dom är inte mindre trovärdiga än wikipedia som ju vem som helst kan gå in och skriva på. har hittat mycket faktafel om olika saker och sånt på svenska wiki.

  /frederik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa Wikipedior slarvar med källor, men engelska Wikipedia är den mest trovärdiga av dem som finns. Därför att där godatar man inte bara vad som helst. Därför att på t.ex. deras sidor om Eurovisionåren brukar de kräva inloggning + att man skriver efter vissa regler och bryter man mot reglerna så tas informationen bort. Information som inte kan bekräftas är exempel på info som försvinner. Nu är inte Wikipedia helt perfekt, men ändå.

   Jag vill ändå säga att det finns fler hemsidor än er som skriver om tävlingen och ingen eller väldigt få har information om att Lissabon är klar för att vara värdstad för ESC 2018. Som sagt är det nog ändå en del som talar för det, men innan de officiella beskeden har kommit så skulle i alla fall jag avvakta med att skriva ut klart och tydligt vad som händer. Eftersom att blir beskedet något annat (när Eurovision.tv skriver infon) så faller er trovärdighet. Jag har sett att ni ibland har gått ut med andra nyheter under åren där ni säger att "det är helt klart att det blir så här" och sedan visar det sig att det inte alls blev så. Men ni gör såklart er egen publicistiska bedömning.

   Radera
  2. Men hallå!

   Nu har du "Anonyme" skrivit i flera inlägg i rad "Men ni gör såklart er egen publicistiska bedömning."

   Det är precis det du INTE gör som hela tiden för fram egenhändiga argument från höger till vänster. Du börjar låta som en papagoja snart.

   Radera
 3. Ursäkta. Men du som skriver så långt och är arg. Var i artikeln här står det att Lissabon ska ha det och att det är klart? Jag ser inget on det!

  SvaraRadera
 4. Som svar till dig kan jag säga att de hade med det i artikeln förut (vad jag kunde se) men nu är det borta. Men de har, som de också länkat till ovan, skrivit väldigt tydligt att Lissabon är värdstad för 2018, vilket de verkar basera på en enda mening i en artikel publicerad dagen efter på RTP:s hemsida. Ingen annan verkar citera den meningen alls och inte heller Eurovision.tv. Och det är det som har varit min kritik, inte ilska, här. Att problemet är att man i mångt och mycket går ut med saker som om det vore fullkomligt självklart, när det inte alls är självklart att det blir på ett visst sätt. Och om det nu så att säga inte blir Lissabon som blir värdstad då finns det ju ett problem - man har sagt en sak helt självklart som inte visar sig stämma. Det är ju då ett problem. Inte sant? Men var och en får ju såklart göra som den själv vill, men skriver man saker som inte går att belägga eller som visar sig vara lögn/felaktigt så tappar man trovärdigheten. Det är min poäng, inte ilska.

  SvaraRadera
 5. det är inte sant som du påstår att inga andra esc-sidor skulle ha berättat att portugals tv snabbt bestämde sig för Lissabon. du har fel, esctoday, escbubble, eurovoix och alla andra skrev oxå om det. alla citerade portugals tv oxå escsverige - rätt ska va rätt!

  /frederik

  SvaraRadera

Skicka en kommentar