Få låtar på svenska

Nationaldagen Då passar vi på att frossa i några gamla godingar. Samtidigt konstateras att en låt sjungen på svenska inte vunnit Melodifestivalen på elva år.

Ni minns förstås alla Carolas Evighet 2006. Men därefter har det varit tunnsått. De fåtal som ändå tas med varje år går det inte särskilt bra för.

Ett tydligt exempel är årets Mello. De fyra bidragen som placerade sig i botten var Snurra min jord med Krista Siegfrids, Mitt liv med Charlotte Perrelli, Vart har du vart med Allyawan och på 28:e och sista plats Du får inte ändra på mig med Sara Varga & Juha Mulari.

Förra året såg det nästan likadant ut. Snälla snälla med Caroline af Ugglas 2009 och Hasse Anderssons Guld och gröna skogar från 2015 är på senare tid nästan ensamma om topplaceringar med låtar framförda på svenska. Med ett undantag ska sägas, Jon Henrik Fjällgren. Trea i år och tvåa 2015.

Det fanns en tid då enbart melodier på svenska fick vara med och tävla i Melodifestivalen, sista gången den regeln tillämpades var 2001.

Här frossar vi nu i några sådana exempel, gärna med lite sommarkänsla. Först ut är Ann-Louise Hansons Svenska flicka. Den var med i Melodifestivalen 1969 och kom på delad 4:e plats.

Vi hittar inte originalinspelningen så här är ett klipp från ett program som SVT visade i mitten av 90-talet.Så till 1972. Då vann Family Four festivalen för andra året i rad. 1971 hette gruppens låt Vita vidder och den kom på 6:e plats i Eurovision.

Trots tufft motstånd från artister som Östen Warnerbring och Lena Andersson i Mello '72 gick det inte att hejda Family Four den här gången heller. Då ska man ändå ha i åtanke att både Lenas ⏩Säg det med en sång och Östens ⏩Sån é du, sån é jag, blev stora hits.

Härliga sommardag var titeln på vinnarbidraget. I Europafinalen blev den inte alls lika framgångrik som Vita vidder. De fyra bandmedlemmarna Marie Bergman, Agneta Munter, Pierre Isacsson och Berndt Öst fick nöja sig med en 13:e plats.
Vi avrundar med en "one hit wonder". Det var bara den här låten hon blev känd för och hon försvann snabbt från rampljuset. Ann-Christine Bärnsten är namnet. Hon kom från ingenstans och fick en jättehit med Ska vi plocka körsbär i min trädgård? Svenska folket var med på noterna men inte juryn - näst sist i Melodifestivalen 1975.


Kommentarer