Ukraina och Ryssland kan straffas

EBU På ett möte den 12 juni ska det bestämmas om det politiska bråket inför ESC 2017 ska få några konsekvenser.

Ingen kunde undgå konflikten mellan värdlandet Ukraina och Ryssland. Det pågick som mest i mars och halva april. Nu ska det avgöras om detta politiska bråk på högsta nivå får några följder.

Det är tyska tv-bolaget ARD som på Eurovision.de rapporterar att frågan ska diskuteras på ett möte den 12 juni. Då träffas EBU:s referensgrupp för ESC. Det kan komma att handla om allt från böter till att varken Ukraina eller Ryssland tillåts delta i Eurovision i Lissabon 2018.

"Inget är bestämt, men någon form av sanktioner kan inte uteslutas", säger Frank-Dieter Freiling, chef för EBU:s referensgrupp, till Eurovision.de.

Julia fick inte komma
Såväl Ukraina som Ryssland kritiserades för sitt handlande. Det hela började med att Ryssland valde en för Ukraina kontroversiell artist. Julia Samoilova hade uppträtt i det annekterade Krim vilket var emot ukrainsk lag. Hon belades med inreseförbud till Ukraina, detta accepterades inte av Ryssland. När de inte fick representeras av Julia valde tv-bolaget 1TV att dra sig ur ESC.

Tävlingen i Kiev bojkottades helt av rysk tv och sändes inte alls. Julia Samoilovas låt Flame Is Burning var tänkt att framföras i ESC-semifinal 2 med startnummer tre.

Det skulle förvåna ESCsverige om EBU törs gå så långt som att stänga ut de två länderna från deltagande nästa år. Ett sådant agerande riskerar bara att förlänga konflikten. Nej, det lär nog snarare komma att handla om ett betydligt mildare straff - böter. Då har ändå EBU markerat utan att behöva ta i med hårdhandskarna.

Kommentarer