Öppnar i september

MF 2018 Räkna med att det går att börja ladda upp låtar på SVT från början av september och knappt tre veckor framåt.

Vad vi har hört väntas inga radikala förändringar i mottagningen av bidrag till kommande Melodifestival. Följande kan vi därför förvänta oss.

Låtskrivare kan ladda upp ljudfiler på svt.se/melodifestivalen under nästan tre veckor med start i början av september. Förra året var det perioden 1-19 september som gällde. Kompositörer med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till "Allmänhetens tävling". De som tidigare gett ut låtar anmäler sig till "Ordinarie Tävling".

Som ESCsverige tidigare har berättat är den enda nyheten den här gången att kopplingen till radions "Svensktoppen Nästa" försvinner. Mer om hur SVT tänkt sig i just den frågan och inskickande av bidrag i stort väntas i sommar, månadsskiftet juni/juli.

Som vanligt kommer en jury att välja ut 14 låtar bland de som skickats in till både ordinarie och allmänhetens tävling. Resterande 14 väljs ut av SVT på egen hand eller har fått en specialinbjudan, totalt 28 alltså. Men här ska enligt vad vi erfar inte någon av finalisterna från "Svensktoppen Nästa" längre ingå.

Inför 2017 fick SVT ta emot 2 478 låtar, något som meddelades den 20 september, dagen efter att uppladningsperioden hade avslutats. Det var nästan lika många som 2016. Sedan 2014 har antalet inskickade ljudfiler till Melodifestivalen legat stabilt på som minst 2 177 till som mest 2 628.

Kommentarer