Eurovision Song Contest 1983

Var:
Rudi-Sedlmayer-Halle
Plats:
München, Tyskland
När:
Lördag 23 April
Deltagare:
20 länder
Programledare:
Marlene Charell
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Ulf Elfving

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 28

Vinnare:
Luxemburg
Si La Vie Est Cadeau
Corinne Hermes
Sveriges placering
Främling - Carola

En sporthall som användes i samband med sommar-OS 1972 fick fungera som plats för Eurovision detta år. Av egen kraft hade tyskarna fått tävlingen till sig, de hade inte haft den hos sig sedan 50-talet. Huvudstaden och största staden i delstaten Bayern fick äran att arrangera, till München blev det att bege sig. Irland tog ett friår medan Frankrike, Italien och Grekland var tillbaka efter en kort paus.

I Malmö hade en 16-årig tjej från Norsborg sopat banan med konkurrenterna. Svenska medier trodde hon skulle göra samma sak i Europa. Och visst gick det bra för Carola Häggkvist, hon fanns med i tätstriden under omröstningen och såg till att Sverige fick sin bästa placering sedan ABBA:s seger nio år tidigare. Främling spelades in på både engelska, holländska och tyska och nådde vissa framgångar med låten som till slut hamnade bara 16 poäng bakom segrande Luxemburg. Det var storfurstendömets femte vinst och skulle det visa sig, också bli den sista.

Fick en världshit
Israel och Jugoslavien höll sig även de väl framme. Ofra Haza var mycket välkänd hemma i Israel och skulle senare få en världshit med låten Im nin' alu. Jugoslaviens 4:e plats var landets bästa placering hittills, trots att låten anklagades för att vara ett plagiat på Shakin' Stevens Oh Julie. Detta blev Carolas första medverkan i ESC, hon skulle återkomma två gånger till som både fru Søgaard (91) och återigen fröken Häggkvist (06).

Syster nummer två
Monica Aspelund hade representerat Finland i ESC 1977, nu hade turen kommit till hennes syster Ami. De lyckades ungefär lika bra (eller dåligt) beroende på hur man ser det, 10:e respektive 11:e plats för systrarna. I sändningstid räknat blev det här den längsta Eurovision Song Contest hitintills. Det berodde främst på att programvärden Marlene Charell upprepade poängen som gavs under omröstningen inte bara som brukligt på engelska och franska, utan även på tyska.

Jahn Teigens bästa
Sist utan poäng 1978, 12:e plats 1982 och den här gången 9:a. Det är veteranen Jahn Teigens bästa placering i Eurovision. Han skulle göra nya försök att få sjunga för Norge men nådde aldrig igen förstaplatsen i Melodi Grand Prix. Teigens hustru vid den här tiden, Anita Skorgan, hade varit med på scenen året före. Hon hade också tävlat för Norge på egen hand 1977 och 1979 och kom på 14:e och 11:e plats. Jahn Teigen fick med 9:e platsen detta år inte bara sin bästa personliga placering, det var även Norges främsta resultat på hela tio år.

Kommentarer