Eurovision Song Contest 1995

← ESC 1994 ⸦⸧  ESC 1996 →
Var:
Point Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 13 Maj
Deltagare:
23 länder
Programledare:
Mary Kennedy
Svenska kommentatorer (TV2 SVT)
Röstavlämnare
Pernilla Månsson & Kåge Gimtell

Björn Hedman
Årgång 40

Vinnare:
Norge
Nocturne
Secret Garden
Sveriges placering
Se på mej - Jan Johansen

Nu myntades uttrycket "Home of Eurovision" på allvar när Irland kom på tal. Skulle de lägga beslag på alla tävlingar framöver kanske?

De länder som kom långt ner i resultatlistan året innan tvingades nu stå över, allt enligt de nya reglerna. I gengäld var de som inte fick vara med 1994 tillbaka, precis som utlovat. EBU ansåg det var för mäktigt med 25 bidrag och skalade ner det till 23.

Senast någon annan än Irland hade vunnit var 1991. Fyra år hade gått och alla frågade samma sak, kommer de att lyckas de igen? Nej, det var ingen fara för ganska snart stod det klart att Irland inte skulle ha med toppstriden att göra den här gången.

I inledningen av omröstningen hamnade den ena höga poängen efter den andra hos Sveriges Jan Johansen. Smygande, och en aning otippat, klättrade det näst intill instrumentala norska bidraget Nocturne allt närmre toppen. Visserligen inte en enda svensk poäng men sex 12:or, några 10:or och utdelning från nästan alla andra länder gav Norge sin andra ESC-seger, exakt tio år efter den första!

Skandinavisk succé
De tre skandinaviska bidragen gick det exceptionellt bra för - topp fem för alla! Norge vann, Sverige kom 3:a och Danmark 5:a. Därmed var danskarna tillbaka med besked, de hade ju tvingats ta en paus året innan på grund av för dålig placering 1993. Den svenska bronspengen var bästa insatsen i tävlingen sedan segern i Rom fyra år tidigare.

Då gjorde det kanske inte så mycket att Island placerade sig som nummer 16. Finland fick inte ens vara med på grund av för dåligt resultat året före.

90-talets mitt var balladernas storhetstid. Av de sex främsta i resultatlistan var det bara Frankrikes låt som inte kunde räknas till den stillsamma genren. Kroatien såväl som Slovenien fick till sina bästa placeringar dittills.

Irland då? Ja, med sin 14:e plats åstadkom de ett efterlängtat friår och behövde för en gångs skull inte tänka på att planera nästkommande Eurovision.

Kommentarer