Eurovision Song Contest 1995

Var:
Point Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 13 Maj
Deltagare:
23 länder
Programledare:
Mary Kennedy
Svenska kommentatorer (TV2 SVT)
Röstavlämnare
Pernilla Månsson & Kåge Gimtell

Björn Hedman
Årgång 40

Vinnare:
Norge
Nocturne
Secret Garden
Sveriges placering
Se på mej - Jan Johansen

Nu myntades uttrycket "Home of Eurovision" på allvar när Irland kom på tal. Skulle de lägga beslag på alla tävlingar framöver kanske?

De länder som kom långt ner i resultatlistan föregående år tvingades stå över, tillbaka var de som deltog senast 1993 däribland Danmark. Ganska snart stod det klart att Irland inte skulle ha med toppstriden att göra den här gången.

I inledningen av omröstningen hamnade den ena höga poängen efter den andra hos Sveriges Jan Johansen. Smygande, och en aning otippat, klättrade det näst intill instrumentala norska bidraget Nocturne  allt närmre toppen. Visserligen inte en enda svensk poäng men sex 12:or, några 10:or och utdelning från nästan alla andra länder gav Norge sin andra ESC-seger, exakt tio år efter den första!
Skandinavisk succé
90-talets mitt var balladernas storhetstid. Av de sex främsta i resultatlistan var det bara Frankrikes låt som inte kunde räknas till den stillsamma genren.

De tre skandinaviska bidragen gick det exceptionellt bra för, Norge vann, Sverige kom 3:a och Danmark 5:a. Då gjorde det inte så mycket att Island placerade som 16:e. Finland fick inte vara med på grund av för dåliga resultatet de föregående åren.

Irland fick med sin 14:e plats ett efterlängtat friår och behövde för en gångs skull inte tänka på att planera för nästkommande Eurovision.

Kommentarer