Concours Eurovision De La Chanson 1989

Var:
Palais de Beaulieu
Plats:
Lausanne, Schweiz
När:
Lördag 6 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Lolita Morena & Jacques Deschenaux
Svensk kommentator (Kanal 1)
Röstavlämnare
Jacob Dahlin

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 34

Vinnare:
Jugoslavien
Rock Me
Riva
Sveriges placering
En dag - Tommy Nilsson

I Schweiz hade tävlingen inte varit på 33 år, det vill säga sedan premiären 1956. Vi skulle till Lausanne nära Geneve där ju EBU har sitt Europeiska huvudkontor.

Något otippat kunde gruppen Riva räkna in den ena höga poängen efter den andra i omröstningen. Rock me var en glad, enkel och fartfylld låt som exempelvis fick en 8:a av den svenska juryn. Det var bara Storbritannien som kunde utmana på allvar och gruppen Live Report blev till slut slagna med ynka 7 poäng. Äntligen hade Jugoslavien vunnit, det dröjde hela 28 år. Landet debuterade 1961 och hade fram till nu en 4:e plats som bästa resultat.

Topplacering igen
Danmark var inne i en lyckosam period. Den folkkära Birthe Kjær kom 3:a och fick Sveriges tolvpoängare. Danmark hade kommit 3:a även året innan, och både 1987 och 1986 höll de sig framme med 5:e respektive 6:e plats.

För finsk del slutade det med den bästa insatsen på inte mindre än 16 år. En välbehövlig skjuts framåt innebar 7:e platsen!

Tre stycken 12:or och poäng från nästan alla andra länder gav vår egen Tommy Nilsson en riktigt framskjutande placering. 4:e platsen var den bästa på fyra år och knöt på något sätt ihop säcken för ett framgångsrikt svenskt 80-tal. 4:a har Sverige bara kommit en gång förut, det var vid ESC-premiären 1958.

Jacob Dahlin
Österrike skickade en låt som idag betraktas som en av deras starkaste någonsin i ESC-sammanhang. Inte sedan mitten av 70-talet hade det gått så bra som nu, allt tack vare en mäktig powerballad framförd av Thomas Forstner. Han skulle snart återkomma till tävlingen och kraschlanda.

Årets SVT-kommentator Jacob Dahlin, programledare i radio och för nöjesprogram i tv, vurmade för Turkiets bidrag Bana Bana men utan något större gehör. Näst sist med endast Island bakom sig. Vi hade gärna sett och hört Jacob kommentera Eurovision Song Contest fler gånger för tv på sitt varma, humoristiska och pålästa sätt, tyvärr blev det inte så. Han avled bara två år senare.


Kommentarer