Concours Eurovision De La Chanson 1989


Var:
Palais de Beaulieu
Plats:
Lausanne, Schweiz
När:
Lördag 6 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Lolita Morena & Jacques Deschenaux
Svensk kommentator (Kanal 1)
Jacob Dahlin
Årgång 34

Vinnare:
Jugoslavien
Rock Me
Riva
Sveriges placering
En dag - Tommy Nilsson

I Schweiz hade tävlingen inte varit på 33 år, det vill säga sedan premiären 1956. Vi skulle till Lausanne nära Geneve där ju EBU har sitt Europeiska huvudkontor.

Något otippat kunde gruppen Riva räkna in den ena höga poängen efter den andra i omröstningen. Rock me var en glad, enkel och fartfylld låt som exempelvis fick en 8:a av den svenska juryn. Det var bara Storbritannien som kunde utmana på allvar och gruppen Live Report blev till slut slagna med ynka 7 poäng. Äntligen hade Jugoslavien vunnit, det dröjde hela 28 år. Landet debuterade 1961 och hade fram till nu en 4:e plats som bästa resultat.

Topplacering igen
Danmark var inne i en lyckosam period. Den folkkära Birthe Kjaer kom 3:a och fick Sveriges tolvpoängare. Danmark hade kommit 3:a även året innan, och både 1987 och 1986 höll de sig framme med 5:e respektive 6:e plats. För finsk del slutade det med den bästa insatsen på inte mindre än 16 år, en välbehövlig skjuts framåt! Tre stycken 12:or och poäng från nästan alla andra länder gav vår egen Tommy Nilsson en riktigt framskjutande placering. 4:e platsen knöt på något sätt ihop säcken för ett framgångsrikt svenskt 80-tal.

Jacob Dahlin
Österrike skickade en låt som idag betraktas som en av deras starkaste någonsin i ESC-sammanhang. Inte sedan mitten av 70-talet hade det gått så bra som nu. Årets SVT-kommentator Jacob Dahlin vurmade för Turkiets bidrag Bana Bana men utan något större gehör. Näst sist med endast Island bakom sig.


Kommentarer