Eurovision Song Contest 1977

← ESC 1976 ⸦⸧  ESC 1978 →
Var:
Wembley Conference Centre
Plats:
London, Storbritannien
När:
Lördag 7 Maj
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Angela Rippon
Svensk kommentator (TV1)

Röstavlämnare
Ulf Elfving

Sven Lindahl
Årgång 22

Vinnare:
Frankrike
L'oiseau Et L'enfant
Marie Myriam
Sveriges placering
18 (sist)  Beatles - Forbes

Meningen var att detta års ESC skulle äga rum 2 april, men det satte en strejk på BBC stopp för. Tävlingen fick senareläggas med mer än en månad och i maj hade den inte hållits sedan premiären 1956. I alla fall var vi tillbaka i Storbritannien för tredje gången på 70-talet, och åter i London för första gången på nio år.

Från början innehöll startlistan 19 tävlande, tunisisk tv hade nämligen tänkt debutera och lotten hade gett Tunisien startnummer 4. Ansvariga på tv-bolaget kom dock på andra tankar och drog sig ur, någon exakt förklaring har aldrig getts. Det spekuleras i att det berodde på Israels närvaro. ESC visades på tunisisk tv i slutet på 60-talet så evenemanget var inte obekant för dem.

Sverige var tillbaka efter fjolårets paus men det faktum att Tunisien inte kom till start och att Jugoslavien hoppade av innebar att det planerade nya deltagarrekordet på 20 aldrig blev av. Jugoslavisk tv hade sedan debuten 16 år tidigare varit med varje år, men tog nu en flerårig paus som skulle vara ända fram till 1981.

Frankrikes senaste seger
Det dröjde till slutet av omröstningen innan det stod klart att Frankrike skulle vinna. Deras storslagna ballad om fågeln och barnet belönades med betydligt fler tior än tolvor, men det räckte ändå.

Efter en 2:a plats året före och 4:e plats i Stockholm 1975, kunde Frankrike inta ESC-tronen för femte gången. Detta har inte hänt sedan dess, fortfarande mer än 40 år senare är detta landets senaste seger.

Grekland fick till sin bästa placering hittills i Eurovision. För tredje året i rad lyckades Finland bli bästa nordiska land. Hollands låt, som "bara" kommit 12:a, fick ett litet uppsving i Sverige och en svensk version av gruppen Small Town Singers spelades in. Den fick då heta Äntligen har jag kommit hem.

Nya språkregler
Efter några år där det hade varit tillåtet att sjunga på valfritt språk, ändrade nu EBU åter reglerna. Deltagarländerna fick återigen endast sjunga på sitt nationella språk. Förändringen kom dock ganska sent, såväl Tyskland som Belgien hade haft sina nationella uttagningar där de segrande bidragen framförts på engelska. EBU gick därför med på att undanta dess två länder från den återinförda regeln.

En 17-årig norska vid namn Anita Skorgan debuterade i musiktävlingen, hon inledde med en 14:e plats och skulle under årens lopp återkomma flera gånger.

Svensk kraschlandning
I Melodifestivalen hade gruppen Forbes vunnit överlägset. Deras hyllning till Beatles på brittisk hemmaplan gick dock inte alls hem. För övrigt en hyllning till ett världskänt band vars samtliga medlemmar ännu var i livet. Det blev den västtyska juryn som hindrade Sverige från total förnedring, nollan uteblev visserligen men med totalt 2 poäng kommer man inte särskilt långt.

När allt var över var fiaskot ett faktum, 18:e och absolut sista plats. Så här dåligt hade det inte gått på 14 år, då hade Sverige också kommit sist. 1963 och 1977 är hittills de enda åren ett svenskt bidrag hamnat allra sist i Eurovision.

Invånarna på Grönland kunde för första gången ta del av evenemanget. Danska DR försåg Nuuk TV med "Europæisk Melodi Grand Prix" eller som det heter på grönländska "érinanik unangmisitsinek". Nuuk är deras huvudstad.

Kommentarer