Eurovisie Songfestival 1980

Var:
Nederlands Congresgebouw
Plats:
Haag, Nederländerna
När:
Lördag 19 April
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Marlous Fluitsma
Svensk kommentator (TV1)

Röstavlämnare
Ulf Elfving

Arne Weise
Årgång 25

Vinnare:
Irland
What's Another Year
Johnny Logan
Sveriges placering
10  Just nu - Tomas Ledin

Israel hade ju vunnit året före men tog inte på sig värdskapet ännu en gång. Marocko var med för första och sista gången.

Det israeliska tv-bolaget IBA var berett att arrangera ESC för andra året i rad, de hade planerat för en storartad tv-sändning utomhus förlagd till en antik amfiteater. Men det kostade på och när IBA bad regeringen om mer pengar blev det nej. Valet av finaldatum ledde dessutom till att Israel hoppade av och inte tänkte delta, eftersom datumet inföll på en viktig religiös helg.

EBU bad därför några av sina andra medlemmar att ta över värdskapet, holländska tv-bolaget NOS nappade och därigenom var tävlingen tillbaka till precis samma stad och lokaler som fyra år tidigare.

Irländskt jubileum
Snart stod det klart att det här skulle handla om Irland eller Tyskland. Det blev en jämn omröstning där Johnny Logan till sist vann med bara 15 poängs försprång. What's another year räknas som en av tävlingens mest oförglömliga vinnarmelodier. Han skulle dock om några år återkomma med ett annat minnesvärt alster. En jubileumsseger var ett faktum, det hade nämligen gått exakt 10 år sedan Irlands första seger, och passande nog kom nu nummer två.

Grekland skickade Anna Vissi utan någon större framgång, men det skulle hon komma att ta igen när hon senare återvände för såväl Cypern och Grekland.

Synt och jojk
Synt var inne i början på 80-talet och det anammades av Belgien. Tyvärr uppskattades detta inte av övriga Europa, med undantag för den portugisiska juryn som levererade en 10-poängare. Apropå Portugal tangerade de sitt bästa resultat hittills.
Norges jojkande same gick de flesta jurygrupper förbi, idag en klassiker! ESC var tydligen inte moget för förnyelse.

Marockos nationella tv-bolag var medlem i EBU och anmälde intresse för medverkan. Sagt och gjort, men efter att bara ha fått poäng av Italien kom det nordafrikanska landet näst sist. Har aldrig deltagit sedan dess. Sångerskan Samira har trots debaclet i Eurovision skördat stora framgångar i arabvärlden.

Bäst på länge
Flera gånger under 70-talet hade Tomas Ledin försökt vinna Melodifestivalen utan resultat. Med det nya årtiondet blev det äntligen den svenska storstjärnans tur. Omröstningen i ESC börjde bra, 8:a från Turkiet, 10:or från Grekland och Luxemburg samt en marockansk 6:a. Sedan tunnades det ut och det blev inte så mycket mer. Just nu slutade på 10:e plats, det var inte enbart Sveriges bästa placering på 5 år utan han blev i och med det bästa artist från Norden detta år!

Kommentarer