Concours Eurovision De La Chanson 1987

Var:
Palais du Centenaire
Plats:
Bryssel, Belgien
När:
Lördag 9 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Viktor Laszlo
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Fredrik Belfrage

Jan Ellerås
Årgång 32

Vinnare:
Irland
Hold Me Now
Johnny Logan
Sveriges placering
12  Boogaloo dansa och rock'n' rolla - Lotta Engberg

Den europeiska sångtävlingen för första gången på belgisk mark. Oostende nämndes till en början men det blev till slut huvudstaden Bryssel som tog hand om värdskapet. Programledaren inledde med en egen nyskriven låt benämnd Breathless, den gavs faktiskt ut på singel i Sverige.

Detta år bjöd på tre comebacker, Gary Lux från Österrike hade kommit 8:a i Göteborg två år innan men hamnade nu i bottenskiktet. Även västtyska gruppen Wind hade deltagit i Göteborg och lyckades med konststycket att upprepa sin placering därifrån, 2:a än en gång.

Inte mycket hindrade irländaren Johnny Logan från att lägga beslag på förstaplatsen. En prestation som gjorde honom unik, varken förr eller senare har en och samma artist vunnit ESC två gånger. Hold me now räknas idag till en verklig klassiker, helt i nivå med hans vinnarmelodi What's another year 7 år tidigare.

Hoppa Hulle
En av de bästa låtarna som Italien någonsin tävlat med fick vi tack vare duon Umberto Tozzi & Raf, deras Gente di mare blev en radiohit runt om i Europa efter Eurovision. I själva omröstningen räckte det "bara" till 3:e plats. Umberto Tozzi var och är stor stjärna i Italien, perioden innan medverkan i ESC hade han haft ett flertal hits som Ti amo och Gloria.
Viss framgång i Sverige fick även Israels så kallade skämtbidrag Shir habatlanim med Lazy Bums, den hamnade på en medioker 8:e plats men fick ett uppsving här hemma i en svensk version som Bert Karlsson spelade in med titeln Hoppa Hulle. Annars alltid i toppen, men denna gången hamnade Storbritannien ganska långt ner i tabellen. 13:e platsen var den sämsta någonsin.

Kändisfaktor som uteblev
Luxemburg hade nog räknat med en bra placering genom att skicka Plastic Bertrand, han fick en internationell megahit i slutet av 70-talet med Ca plane pour moi. Men kändisfaktorn uteblev, ströpoäng från enbart två jurygrupper och näst sist för Amour Amour.

Omröstningen hade i början gett Lotta Engberg en 12:a, men därefter blev det inte så värst mycket mer av de höga poängen. Boogaloo, som Fyra bugg och en coca cola nu hade döpts om till, landade slutligen på 12:e plats. Det var Sveriges sämsta placering hittills under 80-talet.


Kommentarer