Israels fyra segrar i Eurovision

Det är 45 år sedan Israel deltog i ESC för första gången. Så lite av en slags jubileumsvinst kan man säga att det blev i Lissabon.

Landets premiär i "Concours Eurovision de la Chanson 1973" i Luxemburg resulterade i 4:e plats. Det blev inledningen på en allt igenom framgångsrik musiktävling för Israels del.

De kommande 15 år sen skulle följas av nästan enbart topp tio-placeringar.

Israelerna har varit Eurovision trogna och har bara avstått tävlingen av egen vilja två gånger, 1980 och 1984.

De var heller inte med 1994 och 1997 men det berodde på det regelverk som då gällde där ett land som placerat sig dåligt fick stå över påföljande år.

Första vinsten
Någon längre väntan på första ESC-vinsten blev det inte. Den kom redan efter fem år, en lördagskväll i Paris den 22 april 1978. Och det var en relativt betryggande seger med mer än 30 poängs mariginal mot andraplacerade Belgien.
Med 157 poäng stod A-Ba-Ni-Bi  med Izhar Cohen & The Alpha-Beta som vinnare av 20 deltagare.

Läs mer → Concours Eurovision de la Chanson 1978

Izhar Cohen återkom till Eurovision 1985 i Göteborg och hamnade bland de främsta igen. Femte plats av 19 med Olé Olé.Året efter var det dags för Israel att arrangera. Tävlingen förlades till International Convention Centre, Binyanei Ha'ooma, i Jerusalem den 31 mars. Med bara nio poängs skillnad till tvåan Spanien vann Israel igen - för andra året i rad och på hemmaplan dessutom.

Det var Hallelujah  framförd av Milk & Honey som levererade. Låten blev mycket populär i bland annat Sverige och sjöngs in på svenska av Jan Malmsjö.

Läs mer → Eurovision Song Contest 1979

Alla räknade med att komma tillbaka till Israel ännu en gång 1980, men icke sa nicke, så blev det inte. Landets tv-bolag IBA gjorde klart att de inte skulle ha råd efter att regeringen sagt nej till en begäran om extra pengar.

Haag i Holland fick ta över och när EBU bestämde datumet till lördagen den 19 april visade det sig vara samma dag som en stor nationell helgdag i Israel. De drog sig därför ur.

Redan året efter var man tillbaka och kom 7:a. Framgångarna fortsatte med 2:a-platserna 1982 och 1983 samt 5:e plats 1985.
19 år till nästa guld
Ytterligare flera topp tio-placeringar följde men det skulle till slut ändå dröja 19 år till nästa guld.

Det kom den 9 maj 1998 i Birmingham. Efter en spännande omröstning tog Diva med Dana International, som hade genomgått ett könsbyte tidigare på 90-talet, hem landets tredje seger.

Läs mer → Eurovision Song Contest 1998

Samma plats och samma stad. Israelerna valde samma arena och värdstad 1999 som de hade gjort för 1979. Den där kvällen sent i maj i Jerusalem '99 är av kända skäl ett kärt minne för de flesta svenskar. Värdnationen klämde sig in på 5 i topplistan.

2000-talet innebar en nedgång sett till resultaten. Efter att semifinaler infördes har israeliska bidrag missat att kvalificera sig till final sex gånger. Fram till i lördags hade de enbart lyckats ta sig in på tio i topp vid tre tillfällen under 17 år.

Men i Lissabon lossnade det ordentligt. Även om Toy  med Netta Barzilai inte var jurygruppernas vinnarfavorit träffade bidraget rätt hos tittarna.

20 års väntan på ytterligare en vinst, den fjärde, var över.

Läs mer → Eurovision Song Contest 2018

Kommentarer

  1. Tips på inlägg; Det är 5 år sedan ESC i Malmö idag :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar