Israelisk minister bjuder in arabländer till ESC

Det är Ayoob Kara, kommunikationsminister i Israels regering, som inviterar flera arabiska stater till nästa års Eurovision. Men det verkar osannolikt att de skulle tacka ja, politiska orsaker ligger bakom.

Konflikten mellan Israel och dess arabiska grannar är välkänd sedan länge. Egypten är dessutom det enda landet i regionen som erkänner Israel som stat.

Det hindrade dock inte kommunikationsminister Ayoob Kara från att komma med en slags fredsinvit. Han ska ha uttalat sig följande i israelisk tv:

"Vi vill bjuda in Saudiarabien, gulfstaterna och också Tunisien att delta i nästa års Eurovision i Israel. Varför inte? Om de skulle vilja."

Dåligt påläst
Här är minister Kara dåligt påläst. Varken Saudiarabien eller gulfstaterna han syftar på, Förenade Arabemiraten, är nämligen medlemmar i EBU. Ett krav för att få vara med i ESC. Men de anses heller inte tillhöra EBU:s sändningsområde.

Det gör däremot Tunisien som även är EBU-medlem. De försökte sig på en debut i Eurovision redan 1977. De drog sig dock ur på grund av Israels medverkan. Marocko är enda arabland som deltagit, de passade på 1980 när Israel höll sig borta från tävlingen.

2005 hade libanesisk tv utsett både låt och artist. Men när det stod klart att de inte skulle visa det israeliska bidraget kastade EBU ut Libanon från medverkan.

Skulle minister Kara klara uppgiften är han bara att lyckönska. Dock bestämmer inte Israel detta på egen hand. EBU har sista ordet, och det är möjligt att de går med på att skicka ut en invitation till de länder Kara nämner. Ungefär som man gör varje år med Australien. Men där är vi inte än.

Kommentarer

  1. Det här är ingen bra idé. Tanken är god men politiken skulle genomsyra hela tävlingen då tror jag. Det och det faktum att majoriteten av länderna i området hatar Israel till synes ”to the bone”. Som ni skriver, Libanon och Tunisien drog sig ur på grund av Israel och Marocko passade endast på när Israel stod över 1980.

    SvaraRadera
  2. tRor inte ebu gillar att politiker lägger sej i,,,det gör inte jag heller.

    bort med tassarna!!!!!!

    /frederik

    SvaraRadera

Skicka en kommentar