Tillbakablick: Fem år sedan ESC i Malmö

Lördagen den 18 maj 2013 och platsen Malmö Arena. Fem år har gått sedan finalen och ESCsverige passar på att se tillbaka.

Eurovision var efterlängtad - i Sverige. Tävlingen hade inte varit här på hela 13 år. Som en följd av Loreens vinst skulle SVT arrangera. Egentligen var det Göteborgs tur, men mer än 40 år gamla Scandinavium ansågs inte hålla måttet. Den femte ESC på svensk mark hamnade i relativt nya Malmö Arena. Därmed var evenemanget tillbaka i landets tredje största stad, 1992 års upplaga hade ägt rum i ishallen.

Till den minsta värdstaden på 20 år var 39 länder anmälda. SVT valde "We Are One" till slogan och en fjäril som symbol. Petra Mede utsågs att leda semifinalerna och finalen ensam.

Det var det här året Turkiet inledde sin långa ökenvandring. De drog sig ur och har fortfarande inte synts till i Eurovision.

Som regerande mästare och värdnation var Sverige redan i final. För ovanlighetens skull fick vi sällskap av alla övriga nordiska länder. De hade klarat att gå vidare från sina semifinaler 14 och 16 maj.

Danmark var favorittippat och även den norska låten låg bra till inför finalkvällen.

Det dröjde inte länge in i omröstningen innan danska Emmelie de Forest började dra ifrån. Med Only Teardrops  såg hon till att ta nästkommande ESC bara en kort sträcka bort - till andra sidan Öresund.

Sverige trea hos juryn
You  med Robin Stjernberg hade vunnit Mellon och försvarade de svenska färgerna på hemmaplan. Bidraget var betydligt mer omtyckt hos jurygrupperna än hos tv-tittarna.

Juryerna placerade Sverige på 3:e plats, medan tittarrösterna innebar en 18:e plats. När allt lagts samman slutade Robin Stjernbergs You  som 14:e bidrag av 26 i.

Genom att komma fyra fick Norge till sin bästa placering sedan Alexander Rybaks seger. Den svenska tolvan gick just till norska Margaret Berger och I Feed You My Love. 17:e och 24:e plats blev det för Island respektive Finland.

Värt att uppmärksamma är också Holland. Det var i Malmö de lyckades kvalificera sig för final igen. Nio år hade de väntat.

Jämfört med föregående års Eurovision i Azerbajdzjan var detta en förhållandevis billig produktion på omkring 130 miljoner kronor. Ambitionen var också att hålla nere kostnaderna och göra tävlingen mer basic. Projektorer ersatte LED-skärmar till exempel. Detta påverkade ändå inte helhetsintrycket, det kändes påkostat som vanligt.

Slutresultatet i 2013 års ESC-final: Litauen har som 39:e och sista land precis röstat klart, och gett tolvan till Azerbajdzjan och två poäng till vinnaren Danmark.

Kommentarer