Mello x 2: Javiera till minne

ESCsverige nåddes i början av året om uppgifter som gjorde gällande att sångerskan Javiera Muñoz hade gått bort. Det gick inte att få händelsen bekräftad så vi avstod publicering - då.

Det skulle dröja en månad efter att Javiera dött innan svenska medier gick ut med nyheten. Hon avled i sviterna av sjukdomen anorexi bara 40 år gammal. Begravningen hölls i vintras i domkyrkan i Göteborg.

Det var mestadels familjerelaterade och privata problem som gjorde att hon tidigt försvann ur strålkastarljuset efter att ha varit med i Melodifestivalen. Hon blev misshandlad av sin man vilket han också dömdes till fängelse för. Under flera år levde Javiera under skyddad identitet.

Dåtidens storheter
Det var som 23-åring göteborgssångerskan med chilensk bakgrund slog igenom. Första gången hon deltog i Mellon var 2000 i sin hemstad. I finalen som hölls på Göteborgsoperan tävlade hon med Varje timma, var minut.

Under omröstningen var låten från och till med i toppstriden, det blev till slut en 4:e plats av 10. Strax bakom dåtidens storheter Barbados, Friends och Roger Pontare.

Två år senare var Javiera tillbaka i festivalen. En helt ny sådan utspridd på flera veckor med deltävlingar, nya chanser och final.

Hon fanns med i den andra deltävlingen i Norrköping. Tillsammans med Afro-Dite gick Javiera direkt till finalen i Globen i Stockholm. Där var hennes låt No Hay Nada Más en av jurygruppernas favoriter. Om enbart juryn fått bestämma hade hon kommit på 2:a plats.

Tittarna höll dock inte med. 40 000 röstade på henne men det räckte inte till några poäng. Hon hamnade på 6:e plats av 10 i finalen, totalt deltog 32 bidrag i Mello 2002.

Tidigt avsked
Några fler festivaler blev det aldrig. Ett alldeles för tidigt avsked, hon hade mer att ge. Men så här i efterhand är det lätt att förstå varför. Av förklarliga skäl fanns annat att tänka på än den fortsatta artistkarriären.

Javiera Muñoz i ljust minne bevarad.Kommentarer