Sabotage, censur och Wales

Det var inte bara musikfest förra veckan. Ni som följde ESCsveriges liverapportering på Twitter från finalen såg våra kommentarer i samband med Storbritanniens bidrag.

Mannen som sprang upp på scenen skrek "Vi kräver frihet" och tog sångerskan SuRies mikrofon. Allt hände under mindre än tio sekunder innan vakter slet av mannen från scenen i Altice Arena.

SuRie klarade sig oskadd och erbjöds sjunga om men avstod. Mannen omhändertogs av polis och en utredning är nu inledd kring hans agerande. Han släpptes dock från polisförvaret i måndags men har efterräkningar att vänta, antagligen böter.

Vad den förvirrade mannen var ute efter mer exakt verkar ännu oklart. Han misstänks ha varit drogpåverkad.

Kinesisk censur
Ett kärleksbudskap gestaltat av två personer av samma kön går inte för sig att visa upp i kinesisk tv. En sångare med väl synliga tatueringar tilläts inte heller. Därför censurerades bidragen från Irland och Albanien bland annat.

Inte nog med det, de regnbågsflaggor som publiken viftade med inne i arenan suddades av Mango TV. Ett internetbaserat tv-bolag som hade fått sändningsrättigheterna av det likaledes kinesiska Hunan TV.

EBU agerade direkt
Censuren slog till redan i samband med ESC:s första semifinal. Att de lyckades med att klippa och klistra berodde på att tävlingen sändes med fördröjning, alltså något i efterhand. Detta blev snabbt känt och EBU agerade med att direkt avbryta allt samarbete. Rättigheterna att sända semifinal 2 och finalen drogs in.

Vi har svårt att tänka oss att tv i Kina någonsin kommer i fråga för ESC igen. Med mindre att de låter bli att censurera. Fortsättning lär följa.

Debut och comeback i Junior Eurovision
Under den sista Eurovisionveckan i Lissabon kom det två uppseendeväckande nyheter gällande lilla ESC. Wales tänker delta för allra första gången. Denna till viss del självstyrande riksdel av Storbritannien var med i förra årets "Eurovision Choir Of The Year". Och det här med Eurovisionrelaterade tävlingar gav tydligen mersmak.

"Chwilio Am Seren" på walesiska eller "Search For A Star" heter den nationella uttagningen som tv-bolaget S4C nu lanserar. Det blir vinnaren därifrån som får representera Wales i Junior ESC 2018 i vitryska huvudstaden Minsk den 25 november.

Dessutom överraskade fransk tv när de berättade att de återvänder till JESC. Frankrike har bara varit med en gång förut och det var 14 år sedan. Nu gör de sig redo för att skicka ett bidrag till årets tävling.

Kommentarer