Kors och tvärs för en musiktävlings skull

Från norr till öst, från öst till väst och från väst till sydost. Det är stora rörelser i gång när det kommer till Eurovision. Tjusningen med tävlingen, eller en av dem i alla fall, är just dess resor mellan olika länder och kulturer.

I sportsliga sammanhang meddelas vilka länder som ska arrangera EM, VM och OS flera år i förväg. Eurovision däremot är inte lika förutsägbart. Bara ett år före nästkommande tävling står det klart vart vi ska. Och allt beror på vem det är som vinner. Då har det landet så att säga gjort sig förtjänt av att få stå för värdskapet.

Dublin 1994 ↔ Dublin 1995
Av kartan ovanför kan det tyckas att vi sicksackat ovanligt mycket de senaste åren, Sverige 2016, Ukraina 2017, Portugal 2018 och Israel 2019. Och visst har ytterligheterna råkat spela in ganska ofta på ESC-kartan på senare tid. Åtminstone om man jämför med flera av de riktigt korta avstånden som förekommit:

Malmö 2013 ↔ Köpenhamn 2014
Dublin 1997 ↔ Birmingham 1998
Dublin 1994 ↔ Dublin 1995

I det irländska fallet kunde du dessutom behålla din sittplats eftersom inte bara staden utan även arenan var densamma två år i rad.

Tävlingen har dock rört på sig geografiskt en hel del genom årens lopp och inte enbart de senaste åren. Några exempel på det är förstås:

Düsseldorf 2011 ↔ Baku 2012
Aten 2006 ↔ Helsingfors 2007
Jerusalem 1999 ↔ Stockholm 2000
Kartan visar var någonstans Eurovision har ägt rum. Länder i mörkt rosa har arrangerat flera gånger, de i grönt har haft tävlingen hos sig vid endast ett tillfälle. De i grått har aldrig stått för värdskapet.

Längst norrut: Bergen
Längst österut: Baku
Längst västerut: Lissabon
Längst söderut: Jerusalem

Bergen i Norge och Helsingfors ligger nästan lika, den norska staden har gentemot Finlands huvudstad ett ytterst litet försprång på att vara den mest nordliga värdstaden sett till latitud och longitud.

Här har Eurovision varit flest gånger:

6 Dublin
4 London
4 Luxemburg stad
3 Stockholm, Köpenhamn, Jerusalem
2 Malmö, Oslo, Kiev, Wien, Haag, Cannes

Vad krävs för att bli värdstad för ESC? Det svaret finner du i en informativ artikel som EBU publicerade på sin officiella webbplats "Eurovision.tv" så sent som förra året:

What does it take to become a Eurovision host city?

Kommentarer