Från 2 till 5 miljoner röster: Mello-appen allt populärare

Vad är sant eller inte i → kvällstidningens skriverier om röstfiasko? Nej, det är faktiskt ingen nedgång.

Lyfter man blicken och tittar bakåt några år så är det snarare tvärtom. Appen tar en allt större andel av de röster som kommer in till deltävlingarna, och har fått det totala antalet att slå rekord.

2015 noterades totalt lite mer än → 2 miljoner röster i den andra deltävlingen, med välkända artister som Magnus Carlsson och Mariette. Inget vinter-OS förekom 2015.

Tre år senare noteras en fördubbling, knappt 5 miljoner röster för den tredje deltävlingen. Visserligen en minskning jämfört med första deltävlingens 6,6 miljoner - men det var ju ändå nytt rekord för en enskild Mello-omgång. Det tidigare rekordet var från tredje deltävlingen förra året då nästan 5,7 miljoner telefon, sms- och appröster inkom. Det gick dock ner till 4,9 miljoner i den fjärde och sista deltävlingen 2017.

Snacket om fiasko och katastrof är verkligen överdrivet. Titta bara på den senaste statistiken från MMS om de mest sedda tv-programmen i Sverige den gångna veckan.

Även om Mello tappade något jämfört med deltävling 2 är förstaplatsen långt i från hotad. Den gången festivalen blir nedputtad från tronen är det katastrof - på riktigt.

1. Melodifestivalen, deltävling 3 (SVT1, lördag) 2 830 000
2. På spåret (SVT1, fredag) 2 399 00
3. OS: Längdskidor damer (Kanal 5, lördag) 1 798 000
4. OS: Skidskytte damer (Kanal 5, lördag) 1 461 000
5. Bron (SVT1, söndag) 1 408 000
6. Skavlan (SVT1, fredag) 1 388 000
7. OS: Studio (Kanal 5, lördag) 1 356 000
8. Så ska det låta (SVT1, söndag) 1 325 000
9. OS: Skidskytte herrar (Kanal 5, söndag) 1 295 000
10. Antikrundan (SVT1, torsdag) 1 274 000

Kommentarer

 1. Det har pratats mycket om kvalitén på manus/regi i årets festival. Vad anser ni om det? Och framför allt, vad anser ni om kvalitén på de bidrag vi har hört hittills? Det har klagats högljutt över att den har varit lägre i år än tidigare år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en svag inledning i Karlstad, precis som vi rapporterade, tog det sig i Gbg och blev snäppet bättre i Malmö. Minnet är kort, behöver bara säga "Vart har du vart" eller duon Sara Varga & Juha från förra året bland andra. Någon som kommer ihåg låtarna? Nej, misstänkte det. Kanske att kvalitén på musiken i det hela stora varit sämre i år, men det är ingen jätteskillnad.

   Vad gäller manus och regi är det inget vi lägger större vikt på. Det är en musiktävling i första hand. Svårt variera sig från år till år och ännu svårare ju längre man håller på med samma format, 16 år nu.

   Svenska folket sviker dock inte Mellon vilket tittarsiffrorna och utsålda arenor under tv:s direktsändningar klart visar.

   Radera
  2. Men "Mediafolket" gör en jättegrej av vilket tittar-tapp årets Mello hittills har haft. Över en halv miljon färre sedan deltävling 1 men Mellos projektledare verkar se medias krigsrubriker som en storm i ett vattenglas. Jag vet inte vem jag ska tro på bara :/

   Radera
  3. Ha ha...Ja, mediafolket i det här fallet utgörs väl bara av ett par skribenter på två av landets tabloider.

   Fakta talar sitt tydliga språk, stabilt runt 3 milj tittare och röstningssiffror varje vecka på 5-6 miljoner. Skulle Mellon minska till 1,5-2 milj då är det med svenska mått mätt läge för krigsrubriker. Men bara ur svensk synvinkel, bara 720 000 av 10 miljoner portugiser såg deras första deltävling. Och då är de ändå värdland :-)

   Radera
 2. tycker inte det är så dåligt som många säjer. men jag har inte hört en låt som jag känner,,,,*wow*,,,,här är vinnaren. men det är ovanligt,,,,senast den känslan fanns var med måns zelmerlöw så 2018 är som de flesta andra år =)

  /frederik

  SvaraRadera

Skicka en kommentar