Värdstaden som Mellojubilerar

Malmö med sin nya skyline. En stad med anor även när det kommer till Melodifestival. Kan i år fira 35-årsjubileum.

1983 var året då Malmö debuterade som Mellostad. Det var på Palladium Carola vann med Främling en kväll i slutet av februari för 35 år sedan. Sedan dess har festivalen varit i stan återkommande och för nionde året i rad arrangerar arenan i Hyllie en deltävling.

Nu är det dags igen, och medan den här veckans artister gör sig hemmastadda konstaterar vi att deltävling 3 bjuder på många återseenden. En liga som Jessica Andersson leder, hon är med för sjunde gången och har ju en seger med sig i bagaget. Det är nu 15 år sedan hon tillsammans med Magnus Bäcklund i Fame vann Mello med Give Me Your Love.

Lika länge sedan är det som Mendez var med senast. Carnaval  hette låten som nådde "Tittarnas val" som Andra chansen då kallades. Året innan hade han kommit tvåa med Adrenaline.

Comeback blir det även för Kalle Moraeus. Det har gått 8 år sedan han deltog med Underbart. Bidraget var närmast av alla att komma i final med sin sammanlagda 11:e plats, men längre än till Andra chansen tog sig inte Kalle.

Smygpremiär förra året
Av de som är med i Mellon för första gången återfinns Dotter. Egentligen begick hon smygpremiär redan förra året som medkompositör till Mariettes A Million Years. Låten kom fyra. Blir spännande att se om Dotter, artistnamn för Johanna Jansson, fått till en låt med samma kaliber för egen del.

Det är lika bra att göra sig redo för tredje deltävlingen. I väntan på att lördagens låtar släpps för lyssning kan vi kolla in startfältet i den ordning artisterna ska uppträda i Malmö Arena.

1  ✪  A Bitter Lullaby  -  Martin Almgren 

2  ✪  Stark  -  Barbi Escobar 

3  ✪  Cuba Libre  -  Moncho 

4  ✪  Party Voice  -  Jessica Andersson 

5  ✪  Min Dröm  -  Kalle Moraeus & Orsa Spelmän 

6  ✪  Cry  -  Dotter 


7  ✪  Everyday  -  Mendez 


Kommentarer