Värdlandet igång med uttagning

Vem följer upp Salvador Sobrals succé? Arbetet med att få fram ett svar på frågan inleddes på söndagskvällen då Portugal höll sina första deltävling av "Festival da Canção".

Märkbart inspirierade av framgången förra året var en klar majoritet av låtarna i samma stil som ESC-vinnaren Amar pelos dois. Gott om stillsamma bidrag och några med tydliga influenser från folkmusikens fado.

Av 13 bidrag tog sig 7 vidare till final:
  1. Peu Madureira – Só por ela 22 poäng
  2. Janeiro – (sem título) 16
  3. Catarina Miranda – Para sorrir não preciso de nada 16
  4. Anabela – Para te dar abrigo 13
  5. Beatriz Pessoa – Eu te amo 11
  6. Joana Barra Vaz – Anda estragar-me os planos 8
  7. Joana Espadim – Zero a zero 7
Ytterligare 13 tävlande gör upp om de resterande 7 finalplatserna kommande söndag. Efter två avhållna deltävlingar är man framme vid finalen den 4 mars. En final som kommer att innehålla totalt 14 bidrag.

Läs också → 26 tävlar på hemmaplan

Portugal är nu igång med att få fram låten och artisten som ska representera dem på hemmaplan för första gången. Som regerande ESC-mästare är de naturligtvis garanterade en plats i den stora finalen i Lissabon lördag 12 maj.

Läs också → Allt om årets värdland

Portugisiska tv-bolaget RTP, årets så kallade "host broadcaster" för Eurovision, har alltid använt sig av "Festival da Canção" som nationell uttagning. Den som vinner i år får inte bara möjligheten att tävla i sitt eget land, utan blir också en jubilant. 2018 deltar nämligen Portugal i ESC för jämnt 50:e gången.

De flesta vinnare av "Festival da Cancao" från 60-talet fram till 10-talet

Kommentarer