ESC + Sverige = 60 år: Tidigare jubileumsår

Vi sticker emellan med sjätte delen i artikelserien som firar Sveriges 60 år i Eurovision. Denna gången kollar vi närmare på tidigare jubileumsår. Vinsten i Mello och det efterföljande Europaäventyret.


2008  ::::  50-årsjubileum

I Melodifestivalfinalen som hölls 15 mars i Globen i Stockholm vann Charlotte Perrellis Hero  med 224 poäng. Det var 18 poäng mer än Sanna Nielsen vars Empty Room egentligen var svenska folkets etta. Juryn fick dock som den ville.

ESC bjöd på en nyhet detta år. En andra semifinal infördes. I den hamnade Charlotte och inte heller de europeiska tv-tittarna var överförtjusta. 12:e plats blev det och missad final - om det nu inte vore för juryn. Deras favorit var garanterad en finalplats, och detta råkade vara just Hero. Så final blev det ändå.

Finalen gick av stapeln i Serbiens huvudstad Belgrad den 24 maj. Favoritskapet var stort inte minst hos Eurovisionfansen.

När omröstningen satte igång stod det dock tidigt klart att Charlotte inte skulle göra om bedriften från nio år tidigare i Jerusalem. Det var inte tal om någon topplacering överhuvudtaget.

18:e plats blev det till slut.

1998  ::::  40-årsjubileum

Mellon höll till på Malmö Musikteater 14 mars. Enbart SVT:s jurygrupper tilläts rösta och en okänd Jill Johnson vann betryggande med Kärleken är. 72 poäng mot närmaste konkurrentens 52, Ingen annan väg  med gruppen B.I.G - någon som vet vad de gör idag?

Till ESC i Birmingham i England den 9 maj hade bidrag från 25 länder tagit sig. Detta skulle det visa sig bli senaste gången Sverige sjöng på svenska i tävlingen. Inte sista gången för vi hoppas verkligen på att få höra en låt i Eurovision på vårt eget språk igen.

I korpsvart hår och matchande kläder intog Jill Johnson scenen i National Indoor Arena ackompanjerad av dirigenten Anders Berglund. Sista gången liveorkester användes i ESC.

I röstningen valde tio länder att belöna Kärleken är. Det kom en estnisk tolva, norsk tia och ungersk åtta bland annat.

Bidraget stannade på 53 poäng och tog sig med ganska god marginal in på tio i topp. Det blev 10:e plats.

1988  ::::  30-årsjubileum

Tolv tävlande hade plockats ut till den svenska uttagningen på Stadsteatern i Malmö den 27 februari. Hälften gick vidare till slutomgången och Tommy Körberg var en av dem. Hans låt Stad i ljus  tog en överlägsen seger, 88 poäng mot tvåans 55 vilket var Om igen  med Lena Philipsson.

Därmed hade Körberg vunnit Melodifestivalen för andra gången, det var 19 år mellan Judy min vän  och Stad i ljus  som han vid bägge tillfällen kommit på första plats med. I ESC 1969 hamnade Körberg på delad 9:e plats av 16. Skulle han klara sig bättre nu?

Svaret fanns i Dublin där 21 länder skulle göra upp om titeln den 30 april. Tyvärr var Körberg förkyld, så pass att låtskrivaren Py Bäckman hade fått hoppa in i hans ställe och göra låten på genrepet kvällen före finalen.

De riktigt höga tonerna klarade han inte av när det väl gällde.

Visst blev det en tolva från Norge, tio från Italien och åtta från såväl Danmark och Holland. Men med endast ett fåtal poäng från ytterligare fem länder räckte det inte så långt som man hade hoppats på.

Precis som 19 år tidigare blev det en mittenplacering, 12:e plats av 21. Inte nog med det. De 52 poäng han drog in resulterade i en delad placering, en upprepning från ESC 1969 då ju Tommy Körberg också hade kommit på delad plats och dessutom med en annan svensk. Siw Malmkvist representerade då Tyskland.

1988 var det Sverige och Italien som delade samma placering.

1978  ::::  20-årsjubileum

Stor dramatik skulle utspela sig innan vinnaren kunde utses. Platsen är Cirkus i Stockholm, datumet den 11 februari och antal bidrag tio. När omröstningen var avslutad visade resultattavlan på två segrare. Miss Decibel  med Kikki Danielsson, Lasse Holm & Wizex och Det blir alltid värre framåt natten  med Björn Skifs hade fått lika många poäng. 100 vardera.

Programledaren Ulf Elfving fick ta till skiljeomröstning. Telefonerna gick varma och det blev till att kalla på SVT:s 11 jurygrupper en andra gång.

De fick i uppdrag att enbart rösta på de två låtar det nu kom att stå mellan. 8 jurygrupper höll på Det blir alltid värre framåt natten  och 3 på Miss Decibel.

Saken var klar. Björn Skifs första Mellovinst var ett faktum.

Det bar iväg till Paris. Eftersom Sverige hade kommit sist året innan var förväntnngarna stora på att det nu skulle gå bättre. Ja, sämre kunde det ju liksom inte bli. 20 bidrag hade mött upp i den franska huvudstaden 22 april.

Strax innan Björn Skifs skulle upp på scenen och göra sin låt fick han plötsligt för sig att sjunga på engelska. Han var medveten om att det inte var tillåtet. Av rädsla för att bli diskad ångrade han sig i sista stund och skulle precis inleda på svenska när han förvirrad kom av sig.

Framförandet i direktsänd tv världen över inleds därför med nåt som låter som svenska men inte är det. Något som gått till historien som "Höttegnöl". Som tur var kom Skifs snart in i den rätta texten.

Omröstningen började bra. Allt beroende på att de fåtal länder som bjöd på poäng avlämnade dem i inledningen av röstningen. Men ju längre tiden gick desto mer tunnsått blev det. Fem jurygrupper gav det svenska bidraget poäng varav en tia från juryn i Norge.

Totalt 26 poäng räckte till 14:e plats av 20. Och kanske viktigast av allt, jämfört med året innan då Sverige hade kommit sist i ESC gick det denna gången bättre, och ännu bättre skulle det gå för Skifs när han återkom tre år senare.

Men det är som det brukar heta en annan historia.

1968  ::::  10-årsjubileum

För andra året heter den svenska uttagningen Melodifestival. Den 9 mars bänkar sig många framför tv-apparaterna för att i svartvitt se tio tävlande på Cirkus i Stockholm. Det sägs att det var det här året som popmusiken på allvar gjorde sitt intåg i festivalen.

Det blev en tvekamp. En kamp om segern mellan två bidrag. För det kom att skilja bara två poäng (23 mot 21) mellan ettan och tvåan. Det börjar verka kärlek banne mej  med Claes-Göran Hederström drog det längre strået. Betydligt modernare tongångar än Svante Thuressons Du är en vårvind i april.

Anrika Royal Albert Hall i London var platsen för detta års ESC. TV-bolag från 17 nationer deltog. Congratulations  med Cliff Richard var storfavorit, han vann inte även om han bara var 1 poäng ifrån. Detta var den första Eurovisiontävlingen som sändes i färg, ytterst få hade dock färg-tv vid den här tiden.

Vi vågar nog påstå att det gick bättre för Sverige än många hade trott. Med rådande röstningsregler blev det relativt höga poäng från Norge, Irland och i någon mån Storbritannien. Även Holland, Portugal och Finland gav poäng till det svenska bidraget.

Med sammanlagt 15 poäng la Claes-Göran Hederström på 5:e plats. Då Sveriges tredje bästa insats under de tio år vi hade varit med.

Låtskrivaren till Det börjar kärlek banne mej  var för övrigt samma person som tio år senare skulle vinna Mello igen med Det blir alltid värre framåt natten. Vi talar om Peter Himmelstrand.

Tolv låtar hade han med i Mellon från 60-talet och framåt. 1968 och 1978 är Peter Himmelstrands segerår. Han avled 62 år gammal 1999.
1958  ::::  År 0

Det är väl så vi får betrakta Sveriges födelse i den värld som kallas Eurovision Song Contest. Första året vi var med. I vår serie "ESC + Sverige = 60 år" har det redan handlat om hur det gick till när Alice Babs och Lilla stjärna  blev → Sveriges premiärbidrag.

Kolla gärna in tidigare publicerade artiklar:

del 5 → Guldåldern (20 APRIL)
del 4 → Mellolåtarna som blev hits utan att vinna (2 APRIL)
del 3 → De första åren (22 MARS)
del 2 → Ut i Europa (12 MARS )
del 1 → Premiären (8 FEBRUARI)

Kommentarer