ESC 2018: Bara timmar kvar

Äntligen! Vi är framme vid målet. Årets Eurovision Song Contest startar med första semifinalen. Live mellan klockan 21:00-23:10 på SVT1, → SVTPlay.se och → YouTube

Tio nya finalister blir klara ikväll. Ska Finland och Island lyckas ta sig vidare för första gången på fyra år? Och storfavoriten Israel, solklart till final - eller? En och annan skräll brukar ESC bjuda på, antagligen blir det så även i år.

Under gårdagens bägge genrep drog man över tidsmässigt ganska rejält. Alla 19 bidrag har sjungit klart vid 22:30-tiden, men därefter håller man på i det oändliga. Det är tillbakablickar, samspråk i green room och ett evigt kacklande mellan de fyra programledarna. Dessutom ska de tre redan finalklara Storbritannien, Spanien och Portugal framföra sina bidrag.

Det känns som en evig transportsträcka innan de kommer fram till det alla väntar på - avslöjandet om vilka tio som gått till final. Men det är sånt som det putsas på innan tv-sändningen drar igång. Det är en snygg produktion portugiserna fått till i samarbete med EBU. Här tänkte vi visa lite hur grafiken kommer att se ut.

Det här är ett exempel på hur det ser ut i tv strax innan ett lands artist ska börja framträda. I det här fallet råkade det vara Estland.

Dessförinnan, och i samband med presentationsvideon - det så kallade vykortet - visas vilket land som är aktuellt, Kroatien till exempel.

De färger som ingår i ett lands flagga syns och är visuellt hämtade från sådant som växer under vattenytan. Det som för många kanske ser ut som en rotborste är tänkt att föreställa sjögräs. Det maritima temat går igenom det mesta i designen.

Årets slogan är ju trots allt "All Aboard!"
Sjögräs eller plankton med havsblå bakgrund är vad som gäller grafiskt. Här när kvällens länder visas upp och även när det ska offentliggöras vilka som tagit sig vidare till finalen.

Sverige får inte rösta
Tisdagskvällens resultat avgörs till lika delar av tv-tittare som jurygrupper. Bägge har lika stor makt enligt det beprövade systemet 50/50, alltså hälften vardera. Det är de 19 deltagande länderna + Storbritannien, Spanien och Portugal som röstar. Eftersom Sverige inte deltar får vi heller inte rösta.

Vilka tio från semifinal 1 tar de eftertraktade platserna till lördagens stora final? Det är bland dessa det står. Startordningen är som följer:

  01
Azerbajdzjan
X My Heart
Aisel
  02
Island
Our Choice
Ari Ólafsson
  03
Albanien
Mall
Eugent Bushpepa
  04
Belgien
A Matter Of Time
Sennek
  05
Tjeckien
Lie To Me
Mikolas Josef
  06
Litauen
When We're Old
Ieva Zasimauskaité
  07
Israel
Toy
Netta Barzilai
  08
Vitryssland
Forever
Alekseev
  09
Estland
La Forza
Elina Netsajeva
  10
Bulgarien
Bones
Equinox
  11
Makedonien
Lost And Found
Eye Cue
  12
Kroatien
Crazy
Franka Batelić
  13
Österrike
Nobody But You
Cesár Sampson
  14
Grekland
Oneiro Mou
Gianna Terzi
  15
Finland
Monsters
Saara Aalto
  16
Armenien
Qami
Sevak Khanagyan
  17
Schweiz
Stones
Zibbz
  18
Irland
Together
Ryan O'Shaughnessy
  19
Cypern
Fuego
Eleni Foureira

Fyra i Portugal kända damer delar på programledarskapet. Svenska tv-tittare guidas av Edward af Sillén och Sanna Nielsen. De kommenterade även Eurovision 2015 tillsammans.

Mer om årets tävling på ESCsveriges specialsida:

ESC

Kommentarer