18 länder hittills klara för ESC 2019

Bara två veckor efter att årets Eurovision avgjorts har tv-bolag från 18 länder redan uttalat att de tänker delta också nästa år. Och fler kommer det att bli ju längre tiden går.

Av praktiska skäl är oftast de länder med ambitiösa nationella uttagningar tidigt ute. Hit hör för förstås Sverige men även Norge, Danmark, Tyskland och Estland för att nämna några exempel.

Antagningen till Melodifestivalen 2019 lär som vanligt pågå under två veckors tid i september. Exakt period för uppladdning av ljudfiler kommer SVT att meddela i sommar. NRK är redan igång och välkomnar inskickade låtar fram till 9 september.

Läs också → Norge på jakt efter nästa års bidrag

Följande var per den 24 maj anmälda för medverkan i Eurovision 2019:
Sverige
Norge
Danmark
Finland
Israel
Tyskland
Frankrike
Spanien
Schweiz
Belgien
San Marino
Estland
Albanien
Polen
Serbien
Ukraina
Bulgarien
Kroatien

Deltagarlistan utökas successivt. Håll koll på vår specialsida → Fakta där uppdateringar kommer att ske för varje land under avsnittet "Databas alla 52 länder".

Flera fansajter åberopar israelisk media som påstår att det just nu cirkulerar allmänna listor i Sverige, Storbritannien, Irland och Island med krav om att bojkotta nästa års Eurovision i Israel. Detta stämmer inte. En lokal vänsterpartistisk politiker i Malmö och en lokalpolitiker i Dublin har bägge krävt att tävlingen ska bojkottas. Men några allmänna listor förekommer inte i Sverige.

På Island startades däremot ett upprop online som mer än 20 000 skrivit under genom en knapptryckning på tangentbordet. Denna så kallade petition kan vem som helst "skriva på" digitalt över hela världen, alltså inte enbart på Island.

Kommentarer

Skicka en kommentar