Big 5: Nästan alla i finalens första halva

Spanien, genom Amaia & Alfred, gör Storbritannien, Tyskland, Frankrike och även värdlandet sällskap i finalfältets övre del. Det står klart efter lottdragning.

Länderna som inte behöver kvala i någon semifinal drog på söndagen lott om de ska uppträda tidigt eller sent i lördagens final med 26 bidrag.

Värdlandet Portugal fick startnummer 8 redan i mars.

Nu vet vi att även Spanien, Storbritannien, Tyskland och Frankrike ska igenom första halvan. Det är inte ofta så många av de redan finalklara bidragen trycks ihop så nära varann i startordning, men slumpen har fått råda - är det lottdragning så är det
Av de "fem stora" i Eurovisionsammanhang var det bara Italien som gavs en plats i startordningens nedre del. De ska alltså på scenen i andra halvan av finalen.

Första halvan betyder ett startnummer någonstans mellan 1-13 och andra halvan 14-26.

Exakta startnummer för alla som är i final går det förstås inte att fatta beslut om förrän efter den andra semin avgjorts sent på torsdag kväll. Först därefter är startfältet i 2018 års final komplett. Då drar man inte lott utan produktionen bestämmer startnummer beroende på musikstil, allt efter mottot: Ju större variation desto bättre!

Kommentarer