För 10 år sedan: Baccara

I år är det tio år sedan Baccara deltog i Melodifestivalen. En spansk duo som slog igenom redan på 70-talet och som sedan dess sålt miljontals skivor världen över.

Ni som läser detta nu kanske inte var med på 70-talet, och Gud förbjude, inte ens med 2004 och ändå kan läsa detta nu (man börjar bli gammal). Hur som haver slog Baccara igenom 1977 med hits som Yes Sir, I Can Boogie och Sorry I'm A Lady. Duon bestod då av Mayte Mateos och Maria Mendiola, de skördade stora framgångar i Sverige och låg på topplistorna. Baccara stod på höjdpunkten av sin karriär när de fick erbjudandet att representera Luxemburg i Eurovision Song Contest 1978.

ESC
Luxemburgsk TV hade för vana att bjuda in mestadels franska artister att representera storfurstendömet i Eurovisionsschlagern, men nu gav de sig långt utanför landets gränser och fick napp. Baccara sade ja och saken var klar. Deras bidrag detta år Parlez-Vous Francais? fick en måttlig 7:e plats i ESC i Paris men blev ändå en framgång i Sverige och många andra länder.

Comeback i Sverige
Det var länge tyst även om några samlingsalbum under 80- och 90-talen blev utgivna. Men det skulle faktiskt dröja till 2004 innan Baccara gjorde sin riktigt stora comeback, och tacka Sveriges Televisions nytänkande för det! Med nytt sätt att betrakta den svenska uttagningen till ESC fanns det utrymme att tänka annorlunda. Hela 32 låtar skulle delta och dessutom vara varierande i framförande samt utstyrsel.

Inte samma duo
Sedan 90-talet har kvinnorna i Baccara lämnat medan andra stannat kvar. Escsweden/sverige mäktar inte med några detaljer men kan ändå säga att de som dök upp i samband med Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg sista februari 2004 bestod av Mayte Mateos (ursprunglig medlem) och en kvinna vid namn Cristina Sevilla. Mayte var med också i ESC 1978 men hade då sällskap av Maria Mendiola.

Borde hamnat bättre
Bara namnet Baccara fick svensk press att skriva spaltmeter när det stod klart att denna duo fått en plats i Melodifestivalen 2004. Deras låt var Soy tu Venus och hade fått text och musik av Robert Habolin, Robert Olausson och Mats Jansson. Duon lottades in i deltävling 2 i Göteborg 28 februari och hamnade med sina 10 609 röster på 7:e och näst sista plats, av 32 deltagare kom de på en sammanlagd 30:e plats. Det blev därigenom en kort turné i den svenska uttagningen, helt orättvist enligt vårt sätt att se det. Bidraget var minst värt en finalplats!

                                    
                   

Kommentarer