Vi slutar följa "Adresse Europa"

ESCsverige har tappat greppet om vad som är meningen med norska tv-serien. Att blanda ihop klassikern Volare från 1958 med en albansk låt som inte ens gick till final 2013 är svårbegripligt.

NRK är ju ute efter att utse det mest minnesvärdiga ögonblicket och bidraget i Eurovision Song Contests historia. Tanken är god men efter bara två avsnitt har det spårat ur. Man undrar också vem som står för urvalet? Handlar det om att blanda ihop dem man skrattade åt och ofta kom sist med dem som höll sig i toppen och blev framgångsrika, hänger vi inte riktigt med. Det blir som att jämföra äpplen med päron.

Senaste avsnittet mixade väldigt många låtar från 2000-talet som de flesta glömt med en enda från 50-talet som de flesta minns. Vem vann? Jo, 1958 års Volare förstås. Den blandningen är ganska ologisk, som att jämföra elitserien med division 9 för att prata sporttermer. Man kan undra vad produktionsledningen egentligen vill.

Är det exempelvis Mata Hari med Anne-Karin Strøm som kom sist 1976 eller samma års vinnare och den stora hiten Save Your Kisses For Me med Brotherhood of Man som är värda att minnas? Bägge kan förstås vara det, men ur helt olika perspektiv och helst även i olika program.

Vad är mest minnesvärt, det bästa eller värsta? Låtarna som vann och blev oförglömliga hits. Eller de med skämskudde? Det verkar oklart och därför tackar vi.

ESC-bidrag från 10-talet de mest minnesvärda ➭

Efter att årets Eurovision blev inställt var det tänkt att "Adresse Europa" skulle vara ett alternativ till "Adresse Rotterdam". Tyvärr föll det inte i speciellt god jord hos oss.

Läs också (från 29/3):  "Adresse Europa" är NRK:s satsning ➭

Kommentarer