Svenska uttagningarna 1971-72 hette aldrig Melodifestivalen

Det är inget skämt och 1 april är passerat sedan länge. Även om "Melodifestival" hade införts som programnamn redan 1967 använde svensk tv inte det varken 1971 eller 1972.

Är det en ny upptäckt? Nja, kanske inte men faktiskt inte speciellt uppmärksammmad. Bortglömt kanske? Att den svenska uttagningen skulle haft samma benämning utan avbrott i 53 år stämmer i alla fall inte. Tävlingen har haft namnet Melodifestival/Melodifestivalen alla år utom två - och dessutom två år i följd.

"Hylands Hörna med svensk schlagerfinal" var det programnamn Sveriges Radio-TV valde för 1971 års tävling.

Programtablå utskickad till alla svenska tidningar för TV1 lördagen den 27 februari 1971.


Året efter var det "Musikfestival - 72" som gällde. Notera den sena starten, mer än två timmar senare än vi numera är vana vid!
Programtablå för TV1 lördagen den 12 februari 1972. Ingen "Melodifestival -72" så långt ögat når, och ingen Eurovision Song Contest heller. "Eurovisionens Melodi Grand Prix" skulle det vara.

Från 1973 återtog dock Sveriges Radio-TV Melodifestival som namn och har hållt sig till det i alla år. Läser man tidningar från den här tiden ser man att de ändå inte bryr sig så mycket vad uttagningen heter. "TV-Schlagern" och "Schlager-SM" är det man skriver allra mest.

Detta har fått ESCsverige att fundera på att byta namn på dessa två år. Vi tänker närmast på sidorna de har i vår databas SVERIGE. Officiellt hette det ju aldrig Melodifestival 71 och Melodifestival 72.

1971 var ju ett knepigt år i sig med deltävlingar där tre artister deltog. Det slutade med att Family Four kom i final där de sjöng samtliga låtar. Då var tävlingen året efter mer traditionell även om Family Four gick och vann igen. Samma grupp vann de alltså vid bägge tillfällena på 70-talet då Mello kallades nåt helt annat.


En snabbgenomgång av de tio bidragen i "Musikfestival -72" märk väl, och inte Melodifestival -72.

Kommentarer