"April, April"

En tradition ESCsverige håller hårt på är att denna dag varje år lyfta fram Melodifestivalvinnaren från 1961.

I vanliga fall är det ett tecken på vårens och ljusare tiders ankomst. Och viktigast - att Eurovision närmar sig. I vanliga fall som sagt, inte i år. Vi brukar hålla oss till Lill-Babs insjungning och den version hon tävlade med i ESC. Denna gången tänkte vi dock variera oss.

För det var ju faktiskt så att April April inte framfördes av Lill-Babs i "Eurovisionsschlagern - svensk final 1961" som Mello då kallades. Nej, Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund var det som sjöng låten var och en för sig. En inte alltför ofta hörd version är Gunnar Wiklunds, så här kommer den till bilder som visar Stockholm från 60-talet:



Både Gunnar Wiklunds och Siw Malmkvists uppträdanden med April April finns bevarade hos SVT:s oppetarkiv.se  

Lill-Babs deltog visserligen i finalen där aprilmelodin vann med två helt andra låtar. Den ena hette Vårvinter och kom på delad andra plats, den andra Stockholm hamnade sist. Det gjorde dock inte så mycket eftersom tv bortsåg från Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund och istället utsåg Barbro "Lill-Babs" Svensson att tävla med April April i Europa.

Hon åkte till Cannes i Frankrike där "Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne" avgjordes 18 mars 1961. Bidrag från 16 länder var på plats.

Lill-Babs kanske inte visslade lika bra som Siw Malmkvist men gjorde ett oklanderligt framförande. Ändå blev det bara 2 poäng, det var den franska juryn som förbarmade sig.

Det räckte förstås inte så långt, 14:e plats av 16.

Kommentarer