Melodifestivalens vita fläckar

Landet är välbesökt av Melodifestivalen. Men tre områden återstår ändå - de vita fläckarna på kartan!

Sedan SVT började turnéra för 18 år sedan har deltävlingar och andra chansen varit i nästan alla län utom tre. Varför då kan man ju undra? Det kan finnas flera orsaker till det och kring dem tänkte ESCsverige resonera.

De områden som är blåmarkerade har Mello varit i minst en eller flera gånger under årens lopp. Däremot aldrig i kartans vita områden, det vill säga sydöstra delen med öarna och strax norr om Stockholm. Det är Kalmar län med Öland, Gotlands- och Uppsala län festivalen aldrig besökt.

Kalmar med närmare 70 000 invånare i Kalmar län där även städer som Västervik och Oskarshamn ingår.
Att Kalmar aldrig kommit på tal kan tyckas märkligt. Staden är större än sydliga grannen Karlskrona som haft Mello tre gånger. Småländska kollegerna Växjö och Jönköping har också arrangerat. Att så inte är fallet för Kalmar kan bero på att de inte visat intresse för tävlingen. Vilket i sin tur kan förklaras av att staden saknar en arena som passar festivalens behov. Guldfågeln Arena finns för fotboll och konserter, men saknar heltäckande tak.

Visby med en folkmängd på 25 000 dominerar såväl Gotlands kommun- och län. På hela ön bor knappt 60 000.
Fram till för några år sedan fanns inget ställe att hålla större evenemang på. 2015 tillkom dock inomhusarenan Ica Maxi Arena i Visby. Men med plats för inte ens 2 000 åskådare har den knappast varit aktuell för Mello. Kanske också läget försvårar, vi tänker på all teknik som måste transporteras mellan värdstäderna.

Uppsala, landets fjärde största stad med en befolkning på över 230 000. Lärdomsstad med anor samt residens- och stiftstad i Uppsala län där Enköping är näst störst av övriga städer.
Här tror vi närheten till Stockholm är en nackdel, det är bara 7 mil emellan och med huvudstadens förorter är avståndet ännu kortare. Men det faktum att bygget av Uppsala Eventcenter med en multiarena ännu inte förverkligats ligger också dem i fatet. En sådan är tänkt ha publikkapacitet på runt 7 000.


 Vi  som fortfarande väntar på att få "hem" Melodifestivalen!

Alla värdstäder 1958 - 2020 hittar du listade på vår specialsida;

MELLO ➭

Kommentarer