De styrande i Rotterdam säger ja till ESC 21

Den politiska ledningen för Rotterdam stad gav på torsdagen klartecken för 70 miljoner extra som behövs för att arrangera nästa års Eurovision.

Att Rotterdam både säger ja till att vara värdstad och satsar ytterligare pengar är en förutsättning för att EBU och holländsk tv så småningom ska kunna gå vidare i planeringen för ESC 2021. Lokala medier uppger att EBU satt press på de styrande att fatta beslut senast i slutet av april. Stadens socialistiska parti var av annan uppfattning och ville lägga de pengar som krävs på annat. Detta vann dock inget gehör hos majoriteten.

Härmed har Rotterdam kommit ett viktigt steg närmare att äntligen få bli den värdstad som var tanken i år. Men kan fotbolls-EM:s städer och sommar-OS i Tokyo vänta så kan ESC i Rotterdam!

Vad händer nu?
Holländska tv-kanalen RTL 4 rapporterar att potentiella datum 2021 är 11 maj för semi 1, den 13:e för semi 2 och finalen den 15:e. Dock har varken EBU eller tv-bolagen NOS/NPO/AVROTROS kommenterat saken. Dessa "Host Broadcasters" har några veckor på sig att reagera på Rotterdams önskan att arrangera nästa års tävling.

Man antar ju att Public service-bolagen i Nederländerna är av samma uppfattning som Rotterdam - att de har snackat ihop sig så att säga. Om så är fallet kan Rotterdam och datumen för Eurovision Song Contest 2021 komma att bekräftas senast i mitten av maj, till och med kanske tidigare än så om det vill sig väl.

Kommentarer