Frossa i gamla tidningars skriverier om Mello

"Fel låt vann - som vanligt" basunerade Aftonbladet ut dagen efter Melodifestivalen 1973. Sök själv och läs vad tidningarna förr om åren hade att säga om Mello och ESC!

Det är Kungliga Biblioteket som kostnadsfritt under coronakrisen har öppnat sina arkiv och gjort svenska dagstidningar sökbara. Vårt exempel är från 1973 men kunde egentligen ha varit vilket år som helst från den tiden där tv:s jurygrupper självmant avgjorde resultatet. Tittarna hade inget att säga till om och var oftast oeniga med juryn. Därför innehöll kvällstidningarna gärna rubriker som "FEL LÅT VANN" dagen efter Mello hade visats.

1973 vann Clabbe & Göran Fristorp med Sommaren som aldrig säger nej. Det gillade inte folket. Av 1 000 som hade ringt till Aftonbladet ansåg en förkrossande majoritet på 992 läsare att Ring, ring (om bara du slog en signal) skulle ha vunnit. I tävlingen kom den "bara" på 3:e plats.

"Agnetha var bäst" tyckte Aftonbladets läsare. Hon får väl sägas vara frontfiguren i den kvartett som deltog med Ring, ring. I februari 1973 hette de ännu inte ABBA utan kort och gott Agnetha, Annifrid, Björn och Benny.

Vi vet ju med facit i hand vilken stor hit de fick med låten efteråt, inte bara här hemma utan i andra delar av världen också.

Ulf Elfving analyserade bidragen och hade nästan bara gott att säga om läsarnas favorit:

" Tycker «Ring, ring (om bara du slog en signal)» har allt en internationell hit bör ha. Verkar skriven av datamaskin, programmerad för pop. Faran med en sån skräddarsydd låt, om än aldrig så skickligt gjord, är att den kan bli för mekanisk."

Juryns favorit och festivalvinnarna Clabbe & Göran klarade sig bra i Eurovision. 5:e plats av 17 efter att duon framfört sin låt på engelska, You're Summer (You Never Tell Me No).

Kommentarer