Eurovision Song Contest 1992

Var:
Isstadion
Plats:
Malmö, Sverige
När:
Lördag 9 Maj
Deltagare:
23 länder
Programledare:
Lydia Cappolicchio & Harald Treutiger
Svenska kommentatorer (Kanal 1)
Röstavlämnare
Jesper Aspegren & Björn Kjellman

Jan Jingryd
Årgång 37

Vinnare:
Irland
Why Me
Linda Martin
Sveriges placering
22  I morgon är en annan dag - Christer Björkman

Malmö var given som svensk värdstad för Eurovision efter att tidigare Göteborg och Stockholm fått arrangera. Isstadion vid mässområdet ansågs ha de största förutsättningarna att hysa tävlingen som bjöd på nytt deltagarrekord.

Gymnastikföreningen "Malmöflickorna" välkomnade de 3 500 i publiken och tv-tittarna. Ett vikingaskepp dominerade scenen som fick se en irländsk comeback. Linda Martin hade kommit 2:a i Luxemburg 1984 bakom vinnande Herreys. Nu fick hon sin revansch och det på svensk mark! Någon överlägsen seger var det dock inte tal om, brittiske Michael Ball utmanade hela tiden under omröstningen och hamnade slutligen bara 16 poäng bakom Linda.

En annan artist som var tillbaka i ESC var italienska Mia Martini, hon kom på 13:e plats i London 1977 men lyckades nu betydligt bättre. Maltas 3:e plats var medelhavs-öns bästa placering hitintills. Detta blev absolut sista året Jugoslavien deltog i Eurovision, inbördeskriget pågick för fullt och EBU var i färd med att utesluta landets nationella tv-bolag JRT.

Fiasko för värdlandet
Det skulle visa sig att Niklas Strömstedts ballad I morgon är en annan dag inte tilltalade mer än tre europeiska jurygrupper. Det blev 4 poäng från både Danmark och Jugoslavien medan Frankrike bidrog med 1 pinne. Sammanlagt skrapade Christer Björkman ihop 9 poäng och det räckte inte mer än till 22:a plats - näst sist på hemmaplan.

Christer Björkman skulle återkomma till de här sammanhangen långt senare och då göra succé. Övriga Norden hamnade också i bakvattnet (12:e, 18:e och sista plats) med undantag för Island som med sin dansbandsvänliga låt kom 7:a.

Ordning och reda
Efter fjolårets kaotiska omröstning med det inte helt fokuserade italienska värdparet, såg SVT till att ta ner programmet på jorden igen. Ordningen var återställd och det gick åter att i lugn och ro följa vad som hände på poängtavlan.

Legendaren Frank Naef, som var EBU:s ESC-chef och gjorde sin sista insats som röstkontrollant, behövde inte ingripa en enda gång. Den vid tidpunkten 64 år fyllda Mr Naef hade varit ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest sedan 1978.

Kommentarer