Concours Eurovision De La Chanson 1984

Var:
Theatre Municipal
Plats:
Luxemburg, Luxemburg
När:
Lördag 5 Maj
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Désirée Nosbusch
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Fredrik Belfrage

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 29

Vinnare:
Sverige
Diggi-loo Diggi-ley
Herreys
Sveriges placering
Diggi-loo Diggi-ley - Herreys

Tillbaka till lilla Luxemburg för fjärde gången, men nu hade det faktiskt gått 11 år senast. Dock var platsen, en teater, densamma som 1973.

Det här året innehöll startfältet flera låtar som också visade att vi befann oss i synt-åldern. Majoriteten av bidragen var dock typiska Eurovisionschlagers. Här utgjorde Sverige tre dansande bröder inget undantag. De var inte några förhandsfavoriter direkt, snacket gällde mest den för tiden moderna låtar från Irland, Luxemburg och Italien.

En affär mellan Sverige och Irland
Poängtavlan visade snart att det här i första hand skulle bli en affär mellan Sverige och Irland. Herreys lockade till sig 5 stycken 12:or och irländska Linda Martin 4. Till slut kunde Sveriges andra seger konstateras och då endast med 8 poängs mariginal. Det hade gått exakt 10 år sedan Waterloo och den första svenska triumfen. Diggi Loo Diggi Ley blev en stor hit i Danmark.

Den danska schlagern resulterade i 4:e plats och var landets bästa placering sedan vinsten 1963. Gruppen Hot Eyes skulle återkomma till ESC med liknande tongångar och lyckas väl. Schlager var för ovanlighetens skulle även Finlands val vilket skulle visa sig passa ganska bra - första topp 10-placeringen på 9 år minsann. Irlands sångerska tog den knappa förlusten med gott mod men ville mer, hon återkom 8 år senare och fick då till en fullträff.

A som i Alice
Den italienska stjärnan Alice hade nått fram till Eurovision. 80-talet var hennes storhetstid med låtar som Per Elisa som hon för övrigt vann Sanremo-festivalen med. I Sverige blev hon med sin speciella, lite väsande och sensuella röst, främst känd genom Jacob Dahlins radio- och tv-program. I Luxemburg 1984 körde hon en duett med Franco Battiato, tolvorna från de finska och spanska jurygrupperna var de enda. I övrigt nonchalerades duon i stora drag och de fick nöja sig med en 5:e plats.

Från och med det här året skulle EBU och värdnationerna komma att förlägga nästan samtliga ESC:s framöver i maj månad.

Kommentarer