Eurovision Song Contest 1981

Var:
Simmonscourt Pavillion
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 4 April
Deltagare:
20 länder
Programledare:
Doireann Ní Bhríain
Svensk kommentator (TV1)

Röstavlämnare
Ulf Elfving

Bengt-Eric Nordell 
Årgång 26

Vinnare:
Storbritannien
Making Your Mind Up
Bucks Fizz
Sveriges placering
10  Fångad i en dröm - Björn Skifs

Till Dublin för andra gången, det hade gått exakt tio år sedan senast. Jugoslavien var med igen efter 5 års frånvaro. Cypern debuterade.

Det stod mellan fyra länder, Schweiz, Frankrike, Tyskland och Storbritannien hade alla chansen att segra långt in i omröstningen. Med poäng från samtliga jurygrupper kunde till slut den färgglada brittiska trion Bucks Fizz dra det längsta strået. Men det satt hårt åt, bara 4 poäng skiljde till tvåan, tyska Lena Valaitis som för övrigt hade fått den svenska tolvan. Tyskland kom därmed på 2:a plats för andra året i rad.

Storbritannien kunde till slut kamma hem sin 4:e vinst, och Making Your Mind Up  betraktas som en av ESC:s riktiga klassiker.
På återseende
Inte mindre än fyra länder använde sig av artister som varit med i Eurovision tidigare. Bäst gick det för schweiziska Peter, Sue & Marc som kom 4:a, trion var involverad i alpnationens bidrag 1979 och hamnade då på 10:e plats. Sveriges Björn Skifs var tillbaka och det blev ett fall framåt, 10:e plats nu mot 14:e plats tre år innan. Han lyckades med bedriften att få en 12:a av den franska juryn, det var faktiskt vår första höjdarpoäng sedan nuvarande poängsystem infördes 1975.

Jean-Claude Pascal hade vunnit för Luxemburg för exakt 20 år sedan, i Dublin blev det inte mer än till en 11:e plats. Den placeringen delade han med Tommy Seebach & Debbie Cameron. Danske Tommy hade kommit 6:a i ESC i Jerusalem två år före.

Nollad igen
Systemet med poänggivning 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 var ju ännu ganska färskt. Norge var det enda landet som hittills blivit helt utan poäng, det skedde första gången 1978 och i år igen. Som om inte detta vore nog hade Norge också kommit sist 1976 men då ändå lyckats få några poäng i alla fall.

Cypern var med för allra första gången och lyckades få till en hedervärd 6:e plats. Enda tolvan kom från Grekland, men det skulle verkligen inte bli den sista i dessa sammanhang.

Kommentarer