Eurovision Song Contest 1985

Var:
Scandinavium
Plats:
Göteborg, Sverige
När:
Lördag 4 Maj
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Lill Lindfors
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Fredrik Belfrage

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 30

Vinnare:
Norge
La Det Swinge
Bobbysocks
Sveriges placering
Bra vibrationer - Kikki Danielsson

SVT i Göteborg hade arrangerat Melodifestivalen där Herreys vunnit. Därför ansåg tv-chef på orten, Steen Priwin, att Göteborg med automatik även skulle få arrangera Europafinalen - så blev det också.

Scandinavium kunde välkomna 19 länder när Sverige för andra gången stod för värdskapet. Musik ska byggas utav glädje inledde Lill Lindfors det hela med - för kvällen i en engelsk version. Programledaren "tappade" klänningen i slutet av mellanakten, det hela såg trovärdigt ut men var ett påhitt av stora mått och inövat i all hemlighet. Ännu nästan 30 år senare räknas denna gimmick som ett av de bättre, om inte det bästa, i tävlingens historia.
25 år av väntan
Närmar vi oss omröstningen kan man säga att den norska duon Elisabeth Andreasson & Hanne Krogh, med den gemensamma benämningen Bobbysocks, inledde halvt tveksamt. Snart kunde de dock inte bara gå om förhandsfavoriten Wind från Tyskland utan även Kikki Danielsson. Efter att ofta ha kommit sist helt utan poäng kunde Norge äntligen lägga beslag på nummer 1.

Vårt västra grannland debuterade i tävlingen 1960 och fick alltså vänta 25 år på sin första seger. Någon direkt överlägsen vinst var det inte tal om, 18 poäng före tvåan, 20 före trean samt 23 mer än det fjärdeplacerade bidraget. Det var med andra ord ganska jämt i toppen!

Inte första gången
De två norska sångerskorna hade en sak gemensamt. De hade bägge deltagit i Eurovision tidigare. En ung Hanne Krogh som soloartist redan 1971 för Norges räkning. Hennes Lykken er blev dock inte speciellt lyckosam, näst sist det året. När Elisabeth Andreasson tillsammans med Kikki Danielsson var Sveriges hopp med Dag efter dag 1982 kom de 8:a. Elisabeth gifte sig senare med en norrman och fick heta Andreassen i efternamn, hon skulle komma att representera Norge i ESC såväl 1994 som 1996. Som om inte det var nog dök hon även upp i den svenska Melodifestivalen både 2002 och 2011.

Bäst på hemmaplan
Finlands låt det här året var värt ett bättre öde. Den var med all säkerhet en aning före sin tid vilket dåtidens jurygrupper hade svårt att ta till sig. Med facit i hand har Sverige fram till nu arrangerat ESC fem gånger. Ur ett svenskt perspektiv är resultatet i Göteborg 1985 det bästa hittills samtidigt som vi varit värdnation. Under omröstningen låg Kikki Danielsson länge tvåa men blev till slut trea, endast 2 poäng från en silverplats. Det var ett klart fall framåt för Kikki jämfört med hennes Eurovision-deltagande tre år tidigare.

Tittar vi på Sveriges placeringar de sex gånger tävlingen hållits på hemmaplan står sig fortfarande Kikkis insats från detta år:

  3. 1985 GÖTEBORG
  5. 2016 STOCKHOLM
  7. 2000 STOCKHOLM
  8. 1975 STOCKHOLM
14. 2013 MALMÖ
22. 1992 MALMÖ

Kommentarer