Eurovision Song Contest 1986

Var:
Grieghallen
Plats:
Bergen, Norge
När:
Lördag 3 Maj
Deltagare:
20 länder
Programledare:
Åse Kleveland
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Ulf Elfving

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 31

Vinnare:
Belgien
J'aime La Vie
Sandra Kim
Sveriges placering
É dé det här du kallar kärlek? - Monica Törnell & Lasse Holm

Hon hade själv representerat Norge 20 år tidigare och kommit trea. Nu fick Åse Kleveland agera programledare och startade alltihop med att utbrista i sången "Soon we will know who will be the best - in The Eurovision Song Contest..."

Norges andra stad fick uppdraget att arrangera tävlingen. Samtidigt som Norge för första gången stod för värdskapet ägde en annan premiär rum. Belgien hade varit med från the very beginning för exakt 30 år sedan och vann nu för allra första gången. Det såg en blott 13-årig tjej vid namn Sandra Kim till, fast det officiellt hette att hon var 15. Och något snack om saken var det inte, det blev till en betryggande seger med 36 poängs marginal. Det blev stora framgångar för franskspråkiga bidrag, låtarna som placerade sig 1:a, 2:a och 3:a var låtar som alla framfördes på just franska.  

Grekland drog sig ur
Egentligen skulle startfältet ha 21 deltagare, men Grekland som redan valt bidraget Wagon lit med Polina, hoppade i sista stund av. Religiösa skäl låg bakom, finalen i Bergen ägde nämligen rum samtidigt som den ortodoxa påskhelgen.

Dragshow hade aldrig tidigare förekommit i ESC, men det ändrade värdlandet på som ställde sitt hopp till gruppen "The Great Garlic Girls" och sångaren Ketil Stokkan. Doris Dragovic tävlade för Jugoslavien, hon skulle återkomma till Eurovision 13 år senare för det då självständiga Kroatien.
Isländsk debut
Isländsk tv hade länge visat Eurovision Song Contest och var medlem av EBU sedan 50-talet. Trots det vågade inte tv-stationen RUV ge sig in i ESC på allvar förrän i år. Säkerligen bidrog de senaste årens skandinaviska sucéer till beslutet och var skulle debuten ske om inte i ett nordiskt grannland! Gruppen ICY med Gledibankinn blev Islands premiärbidrag och det hela resulterade i en 16:e plats. Svenska juryn var ensam i Norden om att skjuta till poäng. 

Topp 5 igen
För fjärde året i rad knep Sverige en plats bland de fem främsta. 80-talets mitt hör till de mest lyckosamma perioderna i Eurovision med placeringarna 3, 1, 3, 5. Monica Törnell, Lasse Holm och de andra levererade 3 minst sagt energiska minuter, vilket hade så pass stor inverkan på juryn i Schweiz och Island att de delade ut 12:or.

Till sist - detta blev Ulf Elfvings sista år som tv-kommentator, en uppgift han hade haft nästan alla år sedan 1977.

Kommentarer