Eurovision Song Contest 1982


Var:
Conference Centre
Plats:
Harrogate, Storbritannien
När:
Lördag 24 April
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Jan Leeming
Svensk kommentator (TV1)
Ulf Elfving
Årgång 27

Vinnare:
Tyskland
Ein Bisschen Frieden
Nicole
Sveriges placering
Dag efter dag - Chips

Storbritannien arrangerade ESC för sjunde gången. BBC överraskade de flesta med att förlägga årets upplaga till en liten stad i norra England med ungefär 70 000 invånare.

Harrogate kunde välkomna 18 tävlande, Frankrike och Grekland höll sig borta. Det grekiska tv-bolaget ERT hade tänkt att delta men drog sig ur i sist då man inte tyckte att någon av de bidrag som skickats in till den nationella uttagningen höll tillräckligt hög kvalitet. Tyskland hade sedan några år tillbaka lyckats bra i Eurovision, topp 10 i varje tävling sedan 1977. Dessutom 2:a både 1980 och 1981, nu äntligen skulle de komma att lyckas hela vägen och det med besked. Det blev en överlägsen seger för Nicole och hennes fredsbudskap, hela 9 stycken tolvor och en segermarginal på 61 poäng.

Tysklands första
Vinnarlåten hade författats av Ralph Siegel och Bernd Meinunger. En duo som låg bakom tidigare års framgångar för Västtyskland som det hette fram till 1989, deras namn skulle återkomma i tävlingen många gånger till framöver. Västtyskland, hade deltagit allt sedan premiären 1956. De fick alltså vänta 26 år på första vinsten, men varit ganska nära tidigare. Andraplatserna är redan nämnda, till det kan läggas 3:e placeringarna tre år i rad, 1970, 1971 och 1972.

Framgångsrik period började
Så här bra hade det inte gått för Israel sedan dubbelsegern i slutet av 70-talet. Cyperns 5:e plats är fortfarande öns bästa, även om den kom att tangeras senare. Det bör påpekas att den svenska juryn överraskade genom att ge sin tolva till Jugoslavien som till slut hamnade ganska långt ner i resultatlistan! Nicole fick en 8:a av Sverige. Kikki Danielsson & Elisabeth Andreasson tangerade Lasse Berghagens 8:e plats sju år tidigare, därmed inleddes en period i ESC för svensk del som ännu räknas som den mest framgångsrika. Bland de 8 främsta för fem år framöver inklusive guld och två bronsmedaljer.

Kommentarer