Eurovision Song Contest 1994

Var:
Point Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 30 April
Deltagare:
25 länder
Programledare:
Cynthia Ní Mhurchú & Gerry Ryan
Svenska kommentator (Kanal 1 SVT)
Röstavlämnare
Pekka Heino


Marianne Anderberg
Årgång 39

Vinnare:
Irland
Rock'n' Roll Kids
Paul Harrington & Charlie McGettigan
Sveriges placering
13  Stjärnorna - Marie Bergman & Roger Pontare

Kvar på Irland för andra året i rad, men nu till huvudstaden. En hel del nya debutanter skulle det bli eftersom allt fler av de före detta öststatsländerna nu knackade på ESC-dörren.

Finalfältet bestod av bidrag från 25 länder varav det var premiär för 7, nämligen Estland, Rumänien, Slovakien, Litauen, Ungern, Ryssland och Polen. Efter att flera 12:or i rad tilldelats Ungern i början av omröstningen trodde många på en rejäl skräll. Men vid den här tiden gick det inte att räkna ut jurygruppernas förkärlek till irländska ballader.

Så småningom omhändertog duon Paul Harrington & Charlie McGettigan förstaplatsen och släppte den inte ifrån sig. Det resulterade i en komfortabel seger och hat trick för Irland!
Nykomlingar i toppen och botten
Bättre start i ESC kunde knappast Polen och Ungern få, de slutade på 2:a respektive 4:e plats. Fortfarande all time high för dessa två. Sämre gick det för Estland och Litauen, näst sist respektive sist. Det skulle dock komma att ändras framöver, särskilt för Estlands del.

Evridiki från Cypern var med för andra gången, precis som 1992 blev det återigen 11:e plats. 2007 prövade hon lyckan för tredje gången men tog sig då inte till final.

Norge bäst igen
Av de nordiska länderna gick det precis som året innan bäst för Norge. Duon Elisabeth Andreasson och Jan Werner Danielsen kom på 6:e plats.

Längre ner i resultatlistan fick Sveriges duo Marie Bergman och Roger Pontare finna sig i att hamna. Det blev faktiskt samma placering för Marie Bergman som senast hon var med i samma stad som nu, 13:e plats i Dublin 1972 och i Dublin 1994.

Mellanakten irländarna bjöd på har gått till historien som en av de mest minnesvärda nånsin, tv-tittarna bjöds på "Riverdance" och ett nytt fenomen var fött. Lite kuriosa kanske, detta var sista gången ESC inte ägde rum under maj månad.

Kommentarer