Är Krims röster ukrainska eller ryska?

Rysslands Tolmachevy Twins och Ukrainas Marija Yaremchuk
Knappast någon har väl undgått krisen i Krim. Politiken kring det kan få konsekvenser för Eurovision, skriver Aftonbladet.se.

Den som ringde från Krim för att rösta i samband med ESC i Malmö förra året räknades av allt att döma som en individ från Ukraina. Men förra månaden förkunnade Ryssland att Krim nu tillhör dem. Frågan inför Köpenhamn är; ska en röst från Krim räknas som fortsatt ukrainsk eller rysk? Tidningen frågade EBU:s ESC-chef Jan Ola Sand som sa;

"Vi har ännu inget svar på detta, det är en teknisk lösning. Det är något vi kan besluta om när vi vet hur infrastrukturen ser ut i området. Allt beror på vilken telefonoperatör de tillhör idag och om den är ukrainsk eller rysk."

Till saken hör att både Ryssland och Ukraina möts i första semifinalen den 6 maj, där ju vi för övrigt hittar också Sanna Nielsen. Den politiska konflikten är komplex, enligt internationell rätt är Krim en del av Ukraina men en klar majoritet av befolkningen är ryssar. För att komplicera det ytterligare kan man säga att vi i nuläget inte vet om krimbornas röster i ESC tidigare år har räknats som ukrainska eller ryska. En slags gråzon som aldrig utretts.

Musik och politik ska inte blandas ihop heter det, vilket ofta åsyftas när ESC kommer på tal. Men Aftonbladets artikel har nu spridit sig, norska nrk.no/mgp återger den med rubriken "Krim-konflikten kan bli en politisk verkebyll for Eurovision Song Contest."

Kommentarer

  1. Vad är "komlicera"?

    SvaraRadera
  2. = försvåra, gör det krångligare. Använd gärna GOOGLE :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar